Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Manifestații în Franța la…

FOTO Manifestații în Franța la un an de la protestele „vestelor galbene”

foto:afp

Francezii au ieșit în stradă pentru a marca un an de la protestele „vestelor galbene” din 17 noiembrie 2018, care au avut loc pe fonul nemulțumirilor față de acțiunile Președintelui francez Emmanuel Macron. Protestele de sâmbătă, 16 noiembrie 2019 s-au soldat cu confruntări între forțele de ordine și protestatari. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanții, a anunțat AFP.

Protestatarii au aruncat cu pietre, au dat foc la coșuri de gunoi și au răsturnat mașini, toate pentru a demonstra că mișcarea este încă în forță.

Șeful poliției pariziene, Didier Lallement, a interzis demonstrația și a anunțat că ca urmare a confruntărilor au fost arestate 61 de persoane. „Prejudiciile cauzate și atacurile sistematice asupra forțelor de ordine și a pompierilor m-au forțat să interzic această manifestație”, a spus el.

Protestatarii „vestelor galbene” la manifestațiile de sâmbătă, 16.11.2019, Paris. foto: AFP

Unii manifestanți și-au exprimat părerile de rău pentru faptul că manifestația a degenerat în violențe. „Suntem aici chiar dacă lui Macron nu-i place”, au spus alți protestatari cântând „Mulți ani trăiască”.

Agenția a mai anunțat că mai multe stații de metrou au fost închise și un număr mare de polițiști a fost mobilizați. Champs-Elysees a fost închis pentru demonstranți ca urmare a devastărilor de magazine care au avut loc după protestele din martie curent.

Demonstrațiile au fost declanșate ca urmare a creșterii prețurilor la combustibili. Printre revendicări ale protestatarilor mai sunt și creșterea puterii de cumpărare a populației dar şi aprofundarea democraţiei. Din noiembrie 2018 și până în prezent manifestații au avut loc în oraşe din toată Franţa.