Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Distrugerea barajului Kahovka are…

FOTO Distrugerea barajului Kahovka are consecințe dezastruoase – analiză Deutsche Welle

Sursa foto: AP

În urma distrugerii hidrocentralei Kahovka din sudul Ucrainei, satele din aval, dar și Hersonul sunt inundate de Nipru. În plus, experții avertizează în legătură cu exploziile minelor rusești, scrie Deutsche Welle.

„Au fost distruse 16 porți de ecluză, clădirea centralei hidroelectrice și barajul dintre clădirea centralei și ecluză. Hidrocentrala nu poate fi repusă pe picioare”, a declarat pentru DW Ihor Sirota, directorul societății pe acțiuni Ukrhydroenergo, care deține centrala.

Sursa foto: AP

Partea rusă susține că hidrocentrala a fost parțial distrusă de bombardamentele ucrainene. Din cauza distrugerii, până la 80 de localități riscă să fie inundate, potrivit guvernului ucrainean.

Centrala hidroelectrică Kahovka a fost capturată încă din prima zi a invaziei rusești în Ucraina, la 24 februarie 2022. În octombrie 2022, aceasta a fost complet minată de armata rusă, susțin serviciile secrete ucrainene.

„Ne ocupăm de evacuarea locuitorilor din zonele inundate. În prezent, districtul Ostriv din orașul Herson este în curs de evacuare”, a precizat premierul Denis Șmîhal, pe platforma de mesagerie Telegram. Conform acestuia, există trenuri speciale spre Nikolaev.

Potrivit Protecției Civile, 1300 de persoane fuseseră evacuate până la ora locală 16.00 de către salvatori, poliție și voluntari. Pe malul drept al Niprului, în regiunea Herson, care se află sub controlul forțelor armate ucrainene, situația nu este critică, aceste zonele fiind mai înalte decât pe malul stâng al râului.

Orașși sate amenințate de mine

Între timp, autoritățile ucrainene avertizează că minele rusești, purtate de apele revărsate, ar putea ajunge în localitățile inundate. „Baricadele de mine ridicate de inamic pe malul stâng au fost distruse de apă. Minele explodează necontrolat și plutesc pe toată lățimea râului”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Forțelor de Apărare din sudul țării, la televiziunea ucraineană.

Volodimir Kovalenko, primarul din Novaya Kahovka, care se află la doar cinci kilometri de hidrocentrala aflată sub ocupație rusă, a declarat că orașul este cuprins de ape cu rapiditate. „Distrugerile provocate de ape sunt mari”, a declarat el pentru presa ucraineană.

Potrivit lui Kovalenko, debarcaderul, clubul de iahturi, grădina zoologică a orașului și parcul sunt deja inundate. Însă dat fiind că orașul este ocupat de forțele rusești, obținerea de informații este complicată, a explicat el, adăugând că legătura la Internet a fost întreruptă.

Sursa foto: AP

Forțele armate ruse din partea ocupată a regiunii Herson susțin că nu există niciun pericol pentru locuitorii satelor de pe malurile Niprului. „Potrivit Protecției Civile, creșterea apei în aval de hidrocentrala electrică este de doi până la patru metri, ceea ce nu pune în pericol localitățile mai mari din aval”, a scris așa-numitul „șef al guvernului” din partea ocupată de Rusia a regiunii Herson.

Experții se tem de o penurie de apă potabilă

Potrivit previziunilor preliminare ale companiei de exploatare Ukrhydroenergo, apa din rezervor va curge complet pe Nipru în următoarele patru zile. Volumul rezervorului este de aproximativ 18 miliarde de metri cubi de apă. Potrivit experților, acest lucru va avea consecințe catastrofale pentru regiune.

„Rezervorul Kahovka se va epuiza repede. Rezultatul va fi un teren gol, cu noroi și sute de plante distruse și animale moarte. În plus, acest lucru va duce la lipsa apei potabile și la secetă în tot sudul Ucrainei, care era alimentat cu apă din acest rezervor”, a declarat pentru DW șeful Centrului Ecologic Național al Ucrainei, Ruslan Gavriliuk.

Sursa foto: AP

În plus, potrivit acestuia, ecosistemul unic al câmpiilor inundabile ale Niprului și insulele din cursul inferior al râului vor dispărea din cauza inundațiilor. Uleiul de motor care se scurge din unitățile centralei hidroelectrice complică situația și mai mult.

„Avem 450 de tone de lubrifiant stocate în turbinele și transformatoarele centralei electrice Kahovka. Nu știm exact cât ulei s-a scurs, dar presupunem că este vorba de peste 150 de tone. Acest ulei se va depune undeva pe cursul râului din cauza inundațiilor mari și va ajunge în Marea Neagră”, spune Ihor Sirota de la Ukrhydroenergo.

Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileț, a catalogat situația drept „ecocid”. Distrugerea barajului a fost „un act de barbarie” și „o adevărată catastrofă umanitară”, a declarat Strileț într-un interviu acordat Deutsche Welle. Ca urmare, până la un milion de persoane ar putea pierde accesul la apă dulce.

Pericol pentru centrala nucleară Zaporojie

Explozia centralei hidroelectrice nu va avea un impact, cel puțin nu unul direct, asupra sistemului energetic ucrainean și a stabilității aprovizionării cu energie electrică. Totuși autoritățile ucrainene atrag atenția asupra riscurilor care există în ceea ce privește centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia – aceasta deoarece bazinele de răcire ale centralei sunt alimentate cu apă luată din rezervorul Kahovka.

„Există o listă elaborată de măsuri necesare în cazul în care nivelul apei din rezervor scade, dar și instrucțiuni adecvate pentru personalul centralei nucleare pentru a garanta siguranța folosirii acesteia”, a declarat Petro Kotin, președintele companiei de stat ucrainene Energoatom. Ministerul Energiei de la Kiev dă asigurări că experții de la Energoatom supraveghează în permanență nivelul apei din bazinele de răcire ale centralei nucleare.