Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Formula de pace ucraineană” pentru…

„Formula de pace ucraineană” pentru terminarea războiului, pe agenda reuniunii de la Davos

Sursa foto: Reuters

Cinci puncte ale formulei de pace ucraineană, care ar trebui să fie luate în considerare la cea de-a patra reuniune a consilierilor de securitate națională și a consilierilor de politică externă ai șefilor de stat de la Davos, care a început duminică, 14 ianuarie, au fost enumerate de către Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, pe canalul său de Telegram, relatează Ukrinform.

Printre participanții la reuniunea de la Davos din Elveția sunt 81 de țări și organizații internaționale, susține Yermak, în timp ce la reuniunea anterioară, care a avut loc în Malta, au fost 66 de participanți. Potrivit acestuia, 39 de țări din Europa, 18 din Asia, 12 din Africa, 6 din America de Sud, 3 din America de Nord și 2 din Oceania și-au delegat reprezentanții la Davos.

„Un semn bun este creșterea continuă a numărului de țări care își unesc eforturile în ceea ce privește planul de acțiune comun bazat pe formula de pace ucraineană. Este foarte încurajator faptul că Sudul Global se implică din ce în ce mai mult în activitatea noastră. Acest lucru indică o înțelegere a faptului că acest conflict din Europa este o provocare pentru întreaga umanitate”, a declarat Yermak, menționând că „astăzi, la Davos, vorbim despre ordinea mondială și justiție”.

Yermak a mulțumit Elveției pentru găzduirea evenimentului, deoarece s-a alăturat recent consultărilor la nivel consultativ și s-a implicat imediat. Adresându-se participanților, el a vorbit despre consecințele recentelor atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra orașelor ucrainene, despre victimele atacurilor în rândul civililor și despre distrugerea infrastructurii civile. El a reiterat faptul că o simplă încetare a focului nu ar pune capăt agresiunii rusești în Ucraina, ci doar ar oferi atacatorului o pauză pentru a-și consolida forțele.

„Cu siguranță nu este calea spre pace. Rușii nu vor pace. Ei vor dominație. Așadar, alegerea este simplă: fie pierdem și dispărem – fie câștigăm și continuăm să trăim. Și noi luptăm”, a declarat Yermak.

Yermak a reamintit că, în cei doi ani de război de amploare, forțele ucrainene au eliberat peste 50% din teritoriul ocupat de Rusia și, cu mici capacități navale proprii, au distrus o cincime din potențialul Flotei rusești din Marea Neagră și au securizat Marea Neagră.

„Dacă dreptul internațional și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt restabilite, orice agresor de oriunde din lume va putea mâine să pună mâna pe o bucată din orice țară și să organizeze acolo alegeri false. Pacea pe care o caută Ucraina trebuie să îi garanteze supraviețuirea, integritatea, suveranitatea și dezvoltarea. Și trebuie să prevină reapariția agresiunii. Împreună, am creat un cadru cuprinzător pentru a obține o astfel de pace. Elementele sale sunt strâns legate între ele, iar aceasta este singura cale de urmat”, a declarat Yermak.

El a precizat că cea de-a patra reuniune a consilierilor de astăzi de la Davos va fi o continuare logică a celei de-a treia reuniuni din Malta, în cadrul căreia au fost discutate primele cinci puncte ale Formulei ucrainene de pace, și anume securitatea nucleară, securitatea alimentară și energetică, eliberarea prizonierilor și deportaților, inclusiv a copiilor, restabilirea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.

„Aici, vom lucra la alte cinci puncte, printre care retragerea trupelor rusești, restaurarea justiției, securitatea mediului, prevenirea reapariției războiului și confirmarea sfârșitului războiului. La fel ca în Malta, fiecare dintre aceste puncte va fi prezentat de țările care sunt co-lideri în pistele respective ale formulei. Le mulțumesc pentru poziția lor activă”, a declarat Yermak.

Potrivit acestuia, participanții la reuniunea de astăzi ar trebui să decidă asupra unor acțiuni ulterioare, în special pentru a se pune de acord asupra formatului Summitului Global pentru Pace. Yermak a spus că este nevoie de o platformă „pentru a fixa anumite părți specifice ale planului nostru cuprinzător”.

„Pentru a merge mai departe, este necesar să ne punem de acord asupra formatului Summitului constitutiv al Păcii. Sper că vom reuși să găsim o opțiune acceptabilă. Acest lucru ne va permite să începem să elaborăm foi de parcurs detaliate pentru fiecare dintre punctele din formulă. Co-liderii din pistele respective ar putea găzdui conferințe tematice pentru a finaliza algoritmii de punere în aplicare a acestora”, a declarat el.

La deschiderea celei de-a patra reuniuni a consilierilor de la Davos au participat, de asemenea, Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial, Borge Brende, președintele WEF, și Ignazio Cassis, consilier federal pentru afaceri externe al Elveției. În cadrul celei de-a patra reuniuni a consilierilor de la Davos, vor avea loc două sesiuni speciale pentru a aprofunda punctele din Formula de pace prezentată în Malta privind securitatea alimentară și aspectele umanitare ale războiului.