Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Federația Rusă a adăugat cinci…

Federația Rusă a adăugat cinci țări pe „lista statelor neprietenoase”

Rusia a adăugat Grecia, Danemarca, Slovacia, Slovenia și Croația pe „lista statelor neprietenoase”. Guvernul rus a anunțat vineri, 22 iulie, că a actualizat „lista țărilor care comit acțiuni neprietenoase împotriva misiunilor diplomatice și consulare ale Rusiei în străinătate”.

Decretul prevede restricționarea, până la interzicerea completă pentru „țările neprietenoase” de a angaja persoane în ambasade, consulate și reprezentanțe ale agențiilor guvernamentale din rândul persoanelor aflate pe teritoriul Rusiei.

„Lista aprobată de guvern conține numărul de persoane din Rusia cu care misiunile diplomatice ale țărilor neprietenoase și consulatele acestora pot încheia contracte de muncă. Astfel, conform noului ordin, limita este de 34 de persoane pentru Grecia, 20 pentru Danemarca și 16 pentru Slovacia. Slovenia și Croația nu vor putea să angajeze personal în misiunile lor diplomatice și în oficiile consulare”, se arată într-un comunicat al guvernului rus.

În luna martie, la câteva săptămâni după ce a invadat Ucraina, Rusia a aprobat o „listă de țări neprietenoase”, unde au fost incluse Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, mai multe țări UE și Ucraina.

La începutul lunii mai, Rusia a inclus și Republica Cehă în această listă. Se întâmpla după ce, pe 17 aprilie, Ministerul ceh de Externe a anunțat expulzarea unor diplomați ruși, care au fost identificați ca „membri ai serviciilor speciale rusești”, din cauza implicării serviciilor secrete rusești într-o explozie la un depozit de muniție în 2014.