Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Explozia din Beirut: Cel puțin…

Explozia din Beirut: Cel puțin 135 de persoane decedate, peste 5.000 de răniți și zeci de dispăruți

Numărul victimelor este în continuă creștere în urma exploziei masive ce a zguduit orașul Beirut, capitala Libanului, marți, 4 august. Potrivit CNN, ultimul bilanț arată că 135 de persoane au decedat, aproximativ 5.000 sunt rănite, iar alte zeci sunt date dispărute. 

Numărul morților în urma exploziei de marți a crescut la 135, a declarat ministrul în Sănătate din Liban, Hamad Hassan, la televiziunea Al-Manar.

Încă 5.000 de oameni sunt răniți și alți zeci sunt dispăruți, a spus el.

„Din păcate, numărul martirilor este în creștere”, a spus Hassan unui reporter la televiziunea Al-Manar. „Numărul răniților a ajuns la 5.000 și primesc îngrijiri medicale”, a adăugat ministrul.

Agenția Navală a Republicii Moldova a venit cu precizări referitor la nava Rhosus, care a transportat în urmă cu șapte ani cele 2700 de tone de nitrat de amoniu care au explodat în zona portuară din Beirut, Liban. Potrivit reprezentanților Agenției, declararea faptului că deflagrația a avut loc din cauza unei nave sub Pavilionul Republicii Moldova nu este corectă. 

Agenția mai notează că la momentul actual este prematur de indicat cauza și sursa deflagrației, asupra acestui fapt trebuie să se expună, după finalizarea investigațiilor corespunzătoare, autoritățile competente din Liban.

Peste 200.000 de oameni au rămas fără locuinţe după ce exploziile uriaşe de marţi, din portul din Beirut, au distrus numeroase clădiri, iar Libanul mai are rezerve de grâne pentru ”ceva mai puţin de o lună”, în condiţiile în care deflagraţiile din capitală au distrus principalul siloz al ţării.

Miercuri, Înaltul Consiliu de Apărare a declarat deja capitala „oraş în stare de dezastru” şi a recomandat instituirea stării de urgenţă timp de două săptămâni.

Atorităţile anchetează în continuare cauza exploziilor, dar şeful serviciului de securitate internă susţine că în zonă se găseau materiale extrem de explozive.