Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario…

Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Mario Draghi și Klaus Iohannis au vizitat orașul Irpin – VIDEO/FOTO

Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Italiei, Mario Draghi, și președintele României, Klaus Iohannis, au vizitat joi, 16 iunie, orașul Irpin, care s-a aflat sub ocupație rusă timp de aproape o lună.

În cadrul vizitei din Irpin, autoritățile ucrainene le-au vorbit liderilor europeni despre crimele armatei ruse din orașele din regiunea Kiev, care au fost ocupate la începutul lunii martie de armata rusă și eu fost eliberate abia la începutul lunii aprilie. Liderii statelor europene au fost însoțiți de militari și jurnaliști.

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi, și președintele României, Klaus Iohannis au ajuns joi la Kiev. Presa internațională relatează că scopul vizitei este ca cei trei lideri europeni să-și arate sprijinul pentru Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii ruse.

A fost nevoie de câteva săptămâni pentru a organiza această vizită comună la Kiev, transmit corespondenții străini. Liderii celor trei țări UE intenționează să depășească criticile din Ucraina pentru reacția lor la invazia pe scară largă a Rusiei.

„Acesta este un moment important. Acesta este un semnal de unitate pe care îl trimitem ucrainenilor”, a spus Macron după sosirea la Kiev.

Președintele francez, răspunzând de ce are loc vizita acum, a spus că „este mai bine să o facem înainte de summitul UE. Se va discuta despre cererea de aderare a Kievului la UE”.

Comisia Europeană urmează să-și anunțe vineri decizia cu privire la această problemă.