Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Donald Trump, achitat după cel…

Donald Trump, achitat după cel de-al doilea proces al său în Senat, acesta fiind cel mai scurt proces de impeachment din istoria SUA

Fostul președinte Donald Trump a fost achitat sâmbătă de Senat de acuzația că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Este pentru a doua oară când politicianul republican trece printr-o procedură de impeachment, o premieră în istoria Statelor Unite, dar, ca și în cazul primului proces, din 2019, a fost achitat prin votul senatorilor, anunță digi24.ro.

Donald Trump a fost judecat pentru acuzaţia că ar fi încurajat asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. „Instigare la insurecție”, așa a sunat formularea oficială din actul de punere sub acuzare. 

Senatul a votat sâmbătă cu 57 de voturi pentru condamnarea lui Trump, față de 43 de voturi împotrivă, însă pentru un verdict de vinovăție era nevoie de cel puțin 67 de voturi.

„Prin prezenta, Donald Trump este achitat”, a anunțat senatorul democrat Patrick Leahy, care a prezidat procesul.

Șapte senatori republicani au votat pentru condamnarea lui Trump

Doar șapte senatori republicani s-au alăturat democraților votând în favoarea condamnării fostului președinte.

Senatul american numără 50 de republicani și 50 de democrați, raportul de forțe fiind înclinat, în cazul egalității, de votul vicepreședintei Kamala Harris (democrată), care este și președintă a Senatului. 

În cazul procedurii de impeachment, majoritatea necesară este de două treimi din voturi.

Un impeachment care intră în istorie

Verdictul din Senat a venit, sâmbătă, într-un timp record, după numai cinci zile. A fost cel mai scurt proces de impeachment din istoria SUA, în condițiile în care procedura a demarat în Senat la 9 ianuarie.

Donald Trump este singurul președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare în două rânduri pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden. Cu o săptămână înainte, însă, la 13 ianuarie, a fost pus sub acuzare (procedura de impeachment), prin vot, de Camera Reprezentanților.

Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte care a fost judecat în Senat după expirarea mandatului.

Donald Trump a mai trecut printr-o procedură de impeachment în 2019, dar la finalul procesului din Senat, după aproape trei săptămâni, a fost achitat. Atunci, el a fost pus sub acuzare pentru „obstrucționarea Congresului” și „abuz de putere”, pentru că ar fi încercat să-l șantajeze pe președintele Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden, contracandidatul său democrat în cursa pentru alegerile prezidențiale. 

Donald Trump este al treilea președinte american care trece printr-o astfel de procedură de impeachment, dar este singurul căruia i s-a întâmplat de două ori.