Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Dmitri Medvedev, un aliat al…

Dmitri Medvedev, un aliat al lui Putin, afirmă că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani: „Aceasta este noua realitate”

Sursa foto: Reuters

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, un aliat important al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat vineri, 26 mai, că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani și că negocierile cu Ucraina sunt imposibile atât timp cât la putere se află președintele ucrainean Volodimir Zelenski, susținut de Occident, notează Reuters.

Invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, a declanșat cel mai sângeros conflict european de după cel de-al Doilea Război Mondial și cea mai mare confruntare între Moscova și Occident de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

În cele 457 de zile ale războiului provocat de Rusia în Ucraina, sute de mii de oameni au murit sau au fost grav răniți în acest conflict, ale cărui rădăcini datează din 2014, după ce un președinte pro-rus a fost răsturnat în timpul revoltei populare ucrainene Maidan, iar Rusia a anexat peninsula Crimeea și separatiștii susținuți de Federația Rusă au pus stăpânire pe zone întinse din estul Ucrainei.

„Acest conflict va dura foarte mult timp. Decenii, probabil. Aceasta este noua realitate”, a declarat Dmitri Medvedev.

El a spus că autoritățile ruse nu pot avea încredere în niciun armistițiu cu actualii guvernanți de la Kiev, deoarece conflictul ar izbucni pur și simplu din nou și astfel ar trebui să fie distrusă însăși natura actualului guvern al Ucrainei. Negocierile, a menționat el, cu „clovnul Zelenski” sunt imposibile.

„Totul se termină întotdeauna prin negocieri, iar acest lucru este inevitabil, dar atâta timp cât acești oameni sunt la putere, situația pentru Rusia nu se va schimba în ceea ce privește negocierile”, a adăugat el.

Medvedev, care s-a prezentat ca un modernizator liberal atunci când a fost președinte în perioada 2008-2012, se prezintă acum ca un „șoim feroce” anti-occidental al Kremlinului. Mai mulți experți spun că opiniile sale dau o indicație asupra modului de gândire la nivelurile superioare ale elitei de la Kremlin, conform sursei citate.

Medvedev a spus, de asemenea, că Occidentul „subestimează grav” riscul unui război nuclear, avertizând că Rusia va lansa un atac preventiv dacă Ucraina va obține arme nucleare.

A permite Ucrainei să dețină arme nucleare – un pas pe care niciun stat occidental nu l-a propus în mod public – ar însemna „o rachetă cu încărcătură nucleară care să vină spre ei”, a declarat Medvedev.