Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Decizie finală în dosarul dezinfectanților…

Decizie finală în dosarul dezinfectanților diluați. Firma „Hexi Pharma” din România va plăti despăgubiri de câteva milioane de lei unor spitale cărora le-a vândut produse neconforme

Curtea de Apel București a dispus vineri, 3 martie, încetarea procesului penal împotriva celor doi directori ai firmei Hexi Pharma din România, Flori Dinu și Mihai Leva, condamnați în primă instanță la câte 3 ani de închisoare după ce judecătorii au constatat că faptele de care sunt acuzați – zădărnicire a combaterii bolilor – s-au prescris, scrie Libertatea.

În schimb, potrivit presei din România, firma, specializată în producerea și comercializarea dezinfectaților, este obligată să plătească despăgubiri de 10,6 milioane de lei unor spitale cărora le-a vândut produse neconforme cu standardele. De asemenea, firma nu va mai avea voie să producă și comercializează biocide timp de cinci ani. 

Potrivit sursei citate, în martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care șapte având consecințe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Presa din România scrie că cei doi directori ai Hexi Pharma, Flori Dinu (director general) și Mihail Leva (de producție) au fost acuzați de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Ei au fost condamnați în primă instanță, de Tribunalul București, la 3 ani, respectiv 3 ani și 8 luni de închisoare.

Patronul firmei Hexi Pharma Dan Condrea a murit, în 2016, în urma unui grav accident de mașină pe un drum din județul Ilfov. Mașina condusă de acesta a intrat într-un copac, impactul fiind atât de violent încât bărbatul și-a pierdut viața pe loc.

La sfârșit de aprilie 2016, în sistemul medical din România a izbucnit un scandal care a dus, în final, la demisia ministrului Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu. Acest fapt a survenit după ce Gazeta Sporturilor și Cătălin Tolontan, redactorul șef al publicației, au scris despre faptul că dezinfectații produși și comercializați de compania farmaceutică „Hexi Pharma Co” nu corespund cerințelor și nici măcar informațiilor care se conțin pe etichetă, fiind diluați.

La două săptămâni de la izbucnirea scandalului, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că patru produsele Hexi Pharma sunt înregistrate și în R. Moldova. Atunci, ministra Sănătății, pe atunci Ruxanda Glavan, a declarat că în 2012 patru produse ale companiei Hexi Pharma au fost înregistrate în Registrul Național al Produselor Biodistructive, însă nu au ajuns pe piața din R. Moldova.