Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   De ce locuitorii din Donbas…

De ce locuitorii din Donbas nu se tem de profețiile despre un război iminent?

La Donbas, fluxul de informații despre războiul iminent din regiune este urmărit cu profundă îngrijorare și nedumerire, ar fără panică. Și la Donețk nu există panică…

Între timp, Moscova și Kievul discută serios despre un posibil conflict extins, situația fiind discutată de parlamentul ucrainean, de președinții Ucrainei și Statelor Unite. Și secretarul de presă al președintelui rus a comentat situația. În realitate, la Donețk, situația pare mult mai calmă, relatează spektr.press.

Autoproclamatele DPR și LPR au început, pe 1 aprilie, prima înrolare în istoria lor în serviciile militare. Anterior, voluntarii au luptat în formațiunile armate locale, acum există de fapt o adevărată armată, deși pare insuficientă pe prima linie. Celor înrolați li s-a promis că vor crește salariile încă în luna martie, trecut.

Teoretic, începutul recrutării militare în republicile autoproclamate din Ucraina constituie o confirmare a gravității isteriei transmise pe canalele TV despre noul focar, aparent iminent, de război din estul Ucrainei. În realitate, mesajele par să fie e un compromis nereușit între propagandiști și administratorii reali ai teritoriilor necontrolate de Ucraina.

În urma unei analize a situației, numărul celor înrolați a fost redus. Aceștia sunt selectați minuțios dintre recruții de 18-27 de ani. În condiții de șomaj, majoritatea bărbaților activi lucrează în Rusia de mai mult timp, tinerii pleacă în cea mai mare parte fie după școală, fie după absolvirea universitățilo. Autoritățile locale înțeleg că, în astfel de condiții, este imposibil să declari obligativitatea datoriei militare, mai ales că frontierele cu Rusia nu sunt închise, iar toată lumea poate migra instantaneu din aceste zone. În consecință, „republicile” s-ar transforma inevitabil în teritorii de funcționari publici solizi, personal militar și pensionari.

Ce se întâmplă?

De la începutul anului, în Donbas, în pofida regimului de încetare a focului, au loc bătălii sporadice uneori cu utilizarea artileriei grele. Pierderile Forțelor Armate ucrainene sunt comparabile cu cele de până la armistițiu. Astfel, din iulie 2020 până în ianuarie, 2021, Ucraina a pierdut 27 de soldați. Republicile autoproclamate consideră pierderile suportate drept „secret militar”.

În contextul unei opuneri evidente încetării focului, pe parcursul iernii, a avut loc o amplă campanie de informare despre începerea inevitabilă a unei ofensive decisive a Forțelor Armate din Ucraina pe teritoriul LPNR. A fost enunțată chiar și ziua în care ar fi trebuit să înceapă acest „război” – 15 martie, iar canalele video au demonstrat imagini ale transferului de forțe și mijloace ale Forțelor Armate din Ucraina, „planurile sângeroase ale inamicului” fiind discutate activ în emisiunile posturilor TV locale.

Rețelele de socializare sunt încărcate de imagini cu personal și eșaloane cu echipamente ale armatei ruse care sunt transferate la frontiera ucraineană de la Kemerovo, Novosibirsk, Krasnoufimsk, Tyumen și alte locuri din Rusia, departe de districtele militare occidentale. Imaginile sunt acumulate și analizate de mai multe resurse media.

Echipamentele din regiunea Rostov ascund numerele, pentru a nu dezvălui districtele militare din care fac parte, la fel ca în 2014. Deplasarea eșaloanelor militare este monitorizată de un instrument civil similar serviciului gdevagon, prin intermediului numerelor platformei de sub tancuri, care nu sunt nici măcar acoperite cu o prelată. Vehiculele civile înregistrează liber, pe support vdeo, coloane militare care trec peste podul Crimeii.

Concomitent, în Rusia modernă nu există niciun caz penal de trădare pentru filmarea convoaielor militare rusești.