Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   De ce gazul în Europa…

De ce gazul în Europa se scumpește și cine va avea de câștigat din aceasta

Prețurile de schimb pentru gaze în Europa au crescut miercuri până aproape de 970 de dolari pentru o mie de metri cubi. Prețurile se apropie de nivelul maximal istoric din martie 2018, când gazul se scumpise din cauza unei ierni foarte reci din Europa, scriu jurnaliștii de la BBC.

Prețurile cresc rapid: miercuri, în câteva ore de la deschiderea Bursei de Valori din Londra, gazul s-a scumpit cu peste 100 de dolari.

Scumpirea rapidă a început la începutul lunii septembrie. Dacă pe 30 august prețul pentru o mie de metri cubi de gaz consta puțin peste 600 de dolari, atunci pe 9 septembrie prețul a depășit 700 de dolari.

Analiștii intervievați de BBC spun că există mai multe motive pentru creșterea prețurilor la gaze.

Cea mai simplă explicație este o iarnă foarte rece. În Europa gazul a fost consumat în mod activ, din această cauză au fost epuizate rezervele din depozitele subterane.

Un alt factor este accidentul de la uzina Gazprom-ului de lângă Novy Urengoy, care a avut loc la începutul lunii august, susține Philip Muradyan, directorul ratingurilor corporative de la Expert RA.

În plus, și factorii structurali și-au lăsat amprenta: țările abandonează treptat cărbunele și alți combustibili care afectează puternic mediul.

„Până în prezent, sursele alternative de energie – cum ar fi energia solară, cea eoliană, nu pot înlocui pe deplin cărbunele. Cu toată diversitatea surselor, nu există încă o alternativă gazului”, spune Evghenii Malâhin, șeful Departamentului de Investiții al Companiei de Administrare Aton-Management.

Muradyan adaugă că creșterea prețurilor la gaze se datorează în primul rând creșterii cererii pentru acesta „de către locomotivele creșterii economice asiatice” – China și India. „Drept urmare, o parte semnificativă a gazului, care anterior era furnizată Europei, s-a îndreptat pe piețele asiatice mai marginale din punct de vedere istoric”, explică analistul.

Potrivit lui Evghenii Malâhin, „putem uita de prețurile la nivelul de 240-270 de dolari pe mia de metri cubi”.

Cum Gazprom-ul influențează piața gazelor

Pe lângă iarna rece, un alt factor important afectează rezervele epuizate din depozitele subterane din Europa: aceste rezervoare sunt umplute încet, cred analiștii.

Iarna trecută, Europa mai activă ca de obicei a golit instalațiilor de stocare a gazelor pe vreme rece neobișnuit de prelungită, explică Marcel Salihov, președintele Institutului de Energie și Finanțe. Vara însă rezervoarele de gaze nu au fost suficient de reumplute din cauza prețurilor ridicate pentru aceasta, explică expertul.

Rezervele de gaze, începând cu 13 septembrie, rămân la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, relatează Gazprom în canalul său telegram cu referire la datele Gas Infrastructure Europe.

„Întârzierea în ceea ce privește gradul de umplere față de anul trecut este de 22, 8 miliarde de metri cubi de gaz. Doar 62% din volumul de gaz din instalațiile subterane de stocare a gazelor din Europa în ultimul sezon de încălzire a fost completat”, a declarat compania rusă, care furnizează în mod activ gaze către Europa. În același timp, compania raportează despre creșterea livrărilor în străinătate, inclusiv în țările europene.

Pe fondalul unei creșteri explozive a prețurilor la gaze, Gazprom a anunțat finalizarea construcției și lansarea iminentă a gazoductului Nord Stream-2 – construcția sa a fost întârziată foarte mult din cauza sancțiunilor din partea Statelor Unite și a opoziției unor țări europene.

Marcel Salihov consideră că Gazprom poate folosi, probabil, situația cu depozitele pe jumătate goale și creșterea prețurilor la gaze ca un argument în favoarea sa în dialogul cu UE cu privire la problema capacității de umplere a Nord Stream-2.

Pe 25 august a devenit cunoscut faptul că Nord Stream 2 AG a pierdut un caz într-o instanță germană privind eliberarea Nord Stream-2 de cerințele Directivei UE privind gazele naturale. Conform regulilor Directivei, o companie nu poate furniza și transporta gaze către UE, astfel încât Gazprom va putea umple conducta de gaz doar la 50% capacitate pe teritoriul Germaniei.

„După cum am înțeles, strategia Gazprom-ului este următoarea: întrebarea importantă pentru ei este acum dacă li se va permite să utilizeze Nord Stream-2 la capacitate maximă sau la 50%”, spune Salihov.

Rusia speră ca permisiunea de a lansa conducta de gaze să fie primită la începutul anului 2022, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Cum vrea Rusia să echilibreze piața europeană a gazelor

„Desigur, punerea rapidă în funcțiune a Nord Stream 2 va echilibra semnificativ parametrii de preț pentru gazele naturale din Europa, inclusiv pe piața spot”, a declarat miercuri Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus.

Acesta este principalul argument al autorităților ruse în disputa cu politicienii și autoritățile de reglementare europene: Gazprom și Nord Stream-2 vor face piața europeană a gazelor mai stabilă și mai fiabilă.

Președintele rus Vladimir Putin a subliniat, de asemenea, că prețurile gazelor în Europa au crescut pentru acei cumpărători care nu au semnat contracte pe termen lung cu Gazprom.

Potrivit lui Philip Muradyan, Gazprom-ului cu siguranță îi sunt convenabile prețurile actuale de pe piață. „De fapt, consumatorii europeni se confruntă acum cu consecințele negative ale refuzului lor de a forma prețurile pe bază de contract pe termen lung”, spune analistul.

Marcel Salihov consideră, de asemenea, că următoarele șase luni vor fi „destul de bune” pentru Gazprom, deoarece prețurile vor rămâne destul de mari.

„Conform estimărilor noastre, la prețuri de 700-600 USD, Gazprom-ul va avea în lunile următoare un preț mediu anual de 400 USD. Anul trecut a avut 120 de dolari la 1.000 de metri cubi. În consecință, veniturile cresc cu 35-40 de miliarde de dolari comparativ cu anul trecut”, spune expertul.

Potrivit expertului, nivelul actual al prețurilor la gaze din Europa este foarte instabil deoarece nu are prea multe puncte comune cu indicatorii fundamentali.

„Cel mai probabil, totul se va termina cu un colaps brusc. Cu așa prețuri, orice alternativă gazului la momentul dat este mai atractivă din punct de vedere economic. Dacă undeva este posibilă înlocuirea gazului, atunci cu astfel de prețuri este necesar să fie înlocuit peste tot”, notează expertul.

Prăbușirea prețurilor se poate produce odată cu lansarea Nord Stream-2, spune Marcel Salihov. Cu toate acestea, potrivit expertului, este puțin probabil ca în lunile următoare prețurile să revină la nivelurile anului trecut.

Dar există un alt scenariu. „O altă iarnă rece în Europa poate prelungi perioada prețurilor extrem de ridicate”, notează Philip Muradyan.