Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum vede NATO interceptarea operată…

Cum vede NATO interceptarea operată de avioanele rusești – Deutsche Welle

În timp ce disputa dintre SUA și Rusia continuă, legată de doborârea unei drone americane, NATO adoptă o poziție precaută față de incidentul în care sunt implicate avioane de luptă rusești, notează Deutsche Welle.

După ce o dronă americană a fost dată jos forțat de un avion de luptă rusesc în Marea Neagră, eveniment petrecut marţi, avioane de luptă germane şi britanice, care patrulează spaţiul aerian al Estoniei în cadrul unei misiuni NATO, au interceptat şi ele în aceeaşi zi un avion de rusesc care se apropia de spaţiul aerian al statului baltic.

Chiar dacă între cele două incidente nu există nicio legătură, ele au mărit tensiunile dintre vest și Kremlin, pe fundalul războiului din Ucraina.

SUA au declarat că avionul de vânătoare rusesc care a lovit elicea dronei americane de supraveghere este o „flagrantă încălcare a dreptului internațional”. Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a replicat sec că nu există rațiune pentru care aparatele de zbor și navele de luptă americane să se afle în apropierea granițelor Rusiei.

Între timp incidentul în care două avioane de luptă ale NATO au interceptat avionul rusesc în apropierea spaţiului aerian eston a fost descrisă drept „misiune NATO de rutină”, de către aviaţia militară britanică (RAF).

RAF și aviația militară germană execută în comun misiuni NATO de patrulare în Estonia, ca parte a strategiei alianței de întărire a flancului său estic, în toiul creșterii tensiunilor cu Rusia.

Avion al aviaţiei militare germane în timpul unei misiuni în spaţiul aerian al Estoniei

„Țările NATO continuă să formeze temelia securității noastre colective. Această dislocare comună britanică și germană la Marea Baltică, demonstrează clar hotărârea noastră colectivă și puterea noastră combinată”, a declarat James Heappey, ministru britanic de stat pentru forțele armate, într-o luare de poziție.

Cum a reacționat NATO la cele două incidente?

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care ia parte la o întâlnire online a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, planificată să aibă loc pe 15 martie, nu a făcut încă niciun comentariu legat de incidentele în care sunt implicate aparate de zbor rusești.

Bruno Lete, expert pentru securitate şi apărare în cadrul German Marshall Fund of the United States din Bruxelles, a declarat pentru DW că alianţa NATO va rămâne foarte prudentă.

„Când e vorba de incidentul cu drona americană, aceasta va rămâne ca un dialog între SUA și Rusia, iar NATO nu se va implica, fiind vorba de un caz în care sunt implicate o dronă americană și un avion de luptă rusesc. Chiar dacă acesta a fost un act de agresiune comis de avionul rusesc, aceasta este o zonă gri de agresiune și NATO nu va activa articolul 5 al Tratatului de apărare colectivă, care consideră un atac asupra unui membru NATO drept atac asupra tuturor aliaților NATO”, a declarat Lete.

„Dar incidentul din apropierea spațiului aerian eston este o violare a spațiului aerian suveran al unui membru NATO fiindcă alianța este însărcinată cu supravegherea spațiului aerian al regiunii. NATO va rămâne prudentă și își va continua strategia de evitare a unui conflict direct sau război cu Rusia”, a adăugat expertul.

Va fi obligată NATO de incidente să-și întărească apărarea antiaeriană?

În decursul ultimilor ani, avioane de luptă ruseşti au fost frecvent interceptate de avioanele NATO, care şi-au înmulţit zborurile de patrulare în apropierea frontierei cu Rusia.

„Rusia testează constant abilitățile NATO la flancul estic, la Oceanul Atlantic și sus în nord, în Arctica, fiindcă Rusia arde de nerăbdare să înțeleagă care sunt capacitățile militare ale NATO. Acesta este motivul pentru care există atâtea incursiuni ale rușilor”, a explicat Lete.

Cu prilejul unui discurs susținut pentru a marca Ziua Independenței Estoniei, pe 24 februarie anul acesta, Stoltenberg susținut cam același lucru, și a amintit că începând din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, NATO și-a întărit semnificativ prezența de la Marea Neagră la Marea Baltică.

Jens Stoltenberg: NATO şi-a întărit prezenţa la Marea Neagră

Dar potrivit lui Lete, în timp ce incidentul SUA-Rusia va rămâne un subiect între cele două țări, el va determina totuși NATO să-și întărească masiv prezența la Marea Neagră.

„NATO este foarte conștientă că prezența sa la Marea Neagră, care se află între Europa și Asia, este subdezvoltată, comparativ cu prezența sa la Marea Baltică. În timp ce alianța încearcă să-și întărească prezența, strategia NATO pentru Marea Neagră necesită în continuare întăriri suplimentare. Nu putem permite ca Marea Neagră să devină un lac rusesc”, a mai afirmat expertul.

În noiembrie trecut, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a exprimat o părere asemănătoare, arătând că de mai bine de două decenii, regiunea Mării Negre a fost trambulina de lansare a acțiunilor agresive ale Rusiei.

„De aceea reafirmăm importanța strategică a regiunii Mării Negre în noul Concept Strategic al NATO, pe care liderii noștri l-au adoptat la Madrid, la summit-ul din iunie”, a declarat Geoană cu ocazia reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO care s-a desfășurat în România anul trecut.

De la aderarea statelor baltice la NATO, în 2004, alianța defensivă protejează spațiul lor aerian, iar de când Rusia a anexat Crimeea, în 2014, aceste misiuni de patrulare în zona graniței cu Rusia s-au înmulțit considerabil.

Avion de luptă Su-27 al aviaţiei ruse

„Rusia a încercat sistematic să testeze capacitatea de intervenție și reacție a NATO în special în zona statelor baltice, după cum am văzut și deasupra Estoniei, săptămâna aceasta. La zborurile NATO de patrulare în spațiul aerian al țărilor baltice iau parte avioane de luptă ale diverselor state membre, și de fiecare dată când Rusia violează spațiul aerian al alianței, NATO este bine pregătită să reacționeze”, a mai declarat Lete.