Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Coronavirus: Câteva guverne europene resping…

Coronavirus: Câteva guverne europene resping echipamentele fabricate de China

Câteva guverne europene au respins echipamentele fabricate de China, destinate să combată focarul de coronavirus. Potrivit autorităților din Spania, Turcia și Olanda, mii de kituri de testare și măști medicale sunt sub standarde sau defecte, transmite BBC.

Ce este în neregulă cu echipamentul?

Sâmbătă, ministerul olandez al sănătății a anunțat că retras 600.000 de măști pentru față. Echipamentul a sosit de la un producător chinez la 21 martie și a fost deja distribuit echipelor medicale de prim rang.

Oficialii olandezi au spus că măștile nu se potrivesc și că filtrele lor nu funcționează așa cum era prevăzut, deși aveau un certificat de calitate.

„Restul lotului a fost pus imediat în așteptare și nu a fost distribuit”, se arată într-un comunicat. „Acum s-a decis să nu se folosească niciun produs din acest lot”.

Guvernul Spaniei a întâmpinat probleme similare cu kiturile de testare comandate de la o companie chineză. Aceasta a anunțat că a cumpărat sute de mii de teste pentru depistarea virusului, dar a constatat în zilele următoare că aproape 60.000 de teste nu au putut stabili cu exactitate dacă pacienții sunt infectați.

Ambasada Chinei în Spania a replicat că această companie din spatele testelor, Shenzhen Bioeasy Biotechnology, nu deținea o licență oficială din partea autorităților medicale chineze pentru a-și vinde produsele. Acesta a precizat că materialele separate donate de guvernul chinez și grupul de retail Alibaba nu includeau produse de la Shenzhen Bioeasy.

Turcia a anunțat, de asemenea, că a găsit unele kituri de testare comandate de la companii chineze care nu erau suficient de exacte, deși a spus că aproximativ 350.000 din teste au funcționat bine.

Afirmațiile privind echipamentele defecte vin după ce criticii au avertizat că China ar putea folosi focarul de coronavirus pentru a-și continua influența.