Contractul Serbiei cu Gazprom, care ar fi trebuit să expire la finalul lunii mai, a fost extins până la 30 septembrie

Serbia și Gazprom au extins cu patru luni, până la 30 septembrie, contractul lor de furnizare de gaze naturale, a anunțat luni presa sârbă, citată de publicația rusă The Moscow Times, conform Agerpres.
Extinderea vine într-un moment în care Serbia negociază un acord pe termen lung cu Gazprom, pentru a înlocui actualul contract pe trei ani, care urmează să expire la 31 mai.
Președintele rus Vladimir Putin s-a angajat să continue sprijinul pentru securitatea energetică a Serbiei, în timpul întâlnirii din 9 mai cu omologul sârb Aleksandar Vuèiæ în Moscova. Conform unei anexe la contract, Gazprom va continua să livreze zilnic 6,1 milioane metri cubi, potrivit presei din Serbia.
Directorul general al companiei sârbe de gaze Srbijagas Dušan Bajatović a anunțat la postul public de televiziune RTS că prețul convenit este de 290 euro (330 dolari) per 1 000 metri cubi, puțin sub prețul mediu actual din Europa, de aproximativ 360 euro.
Acesta declarase recent că Belgradul dorește să semneze un nou contract pentru furnizarea de gaze rusești pe o perioadă de 10 ani, lucru care ar putea fi încheiat până la sfârșitul acestui an.
După ce Gazprom și-a pierdut majoritatea veniturilor din exporturile de gaze către Uniunea Europeană din cauza sancțiunilor impuse după începerea războiului din Ucraina în 2022, gigantul rus a fost nevoit să se reorienteze către piața internă și China, însă vânzările de gaze către vecinul său asiatic nu compensează pe deplin pierderile înregistrate după debutul invaziei rusești în Ucraina, și cu atât mai puțin campania neprofitabilă de gazificare a Rusiei.
Exporturile de gaze naturale rusești via conductele din perioada sovietică, care trec prin Ucraina, au fost oprite la 1 ianuarie 2025, după ce autoritățile de la Kiev au refuzat să reînnoiască un acord de tranzit cu Moscova.
Operatorul rețelei de gazoducte din Slovacia a început să importe gaze naturale rusești prin conducta TurkStream de la 1 februarie. Atunci, deputatul Radu Marian a scris pe rețelele de socializare că „Rusia și slugile lor de la Chișinău spuneau în acest timp că iată nu e posibil să livreze gaze în regiunea transnistreană (așa cum erau obligați prin contract) prin această conductă sudică”.
„Dacă e posibil în Slovacia, e posibil și în altă țară europeană ca R. Moldova. Acest lucru încă o dată demonstrează că rușii s-au folosit în ultimul hal de cetățenii din regiunea transnistreană, i-a lăsat în frig, doar pentru a face rău țării noastre”, a menționat atunci deputatul.
De la jumătatea lunii februarie 2025, regiunea transnistreană a R. Moldova primește gaze naturale de la compania din Ungaria „MET Gas and Energy Marketing AG”.
Liderul separatist din stânga Nistrului, Vadim Krasnoselski, a anunțat că în regiune „a ajuns gaz” în dimineața zilei de 14 februarie. Potrivit lui, acest lucru a fost posibil datorită Rusiei, făcând referire la un misterior credit, din care regiunea va plăti gazele naturale.
Compania „MET Gas and Energy Marketing AG”, care livrează gaze naturale pentru regiunea transnistreană, începând de vineri, 14 februarie, este înregistrată în Elveția, dar este condusă de cetățeni ai Ungariei. Compania a fost anterior controlată de oameni de afaceri apropiați prim-ministrului maghiar, Viktor Orban și ar fi beneficiat de favoruri din partea autorităților de la Budapesta, după cum au arătat mai multe investigații jurnalistice ale presei din Ungaria și din Elveția. De asemenea, compania a avut anterior proprietari ruși și a beneficiat de un împrumut de la o bancă rusească ce a ajuns ulterior sub sancțiuni internaționale, potrivit presei maghiare.