Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Comisia Europeană cere statelor UE…

Comisia Europeană cere statelor UE să facă „evaluări mai stricte” în cazul cererilor de acordare a vizelor de călătorie pentru cetățenii ruși

Sursa foto: Reuters

Comisia Europeană a anunțat vineri, 30 septembrie, că recomandă statelor membre ale UE să facă „evaluări mai stricte” în cazul cererilor de acordare a vizelor de călătorie depuse de cetățenii ruși, scrie Reuters.

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, menționând că „mulți cetățeni ruși” își părăsesc țara din cauza mobilizării pentru războiul din Ucraina, a declarat că vizele nu ar trebui să fie eliberate pentru cei care intenționează să rămână mai mult de 90 de zile.

Pe 9 septembrie, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie care suspendă integral acordul de facilitare a eliberării vizelor dintre UE și Rusia. În consecință, cetățenilor ruși li se vor aplica normele generale ale Codului de vize.

Acest lucru va duce la o creștere a taxei pentru cererea de viză de la 35 de euro la 80 de euro, la necesitatea de a prezenta documente justificative suplimentare, la creșterea timpului de prelucrare a cererilor de viză și la norme mai restrictive pentru eliberarea vizelor cu intrări multiple.

Acordul de facilitare a eliberării vizelor dintre UE și Rusia a intrat în vigoare la 1 iunie 2007. Scopul său a fost de a facilita eliberarea vizelor de scurtă ședere (nu mai mult de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile) pe bază de reciprocitate.

Pe 24 februarie, Consiliul European a condamnat agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, exprimându-și solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean. Pe 25 februarie, UE a adoptat noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, precum și suspendarea parțială a acordului de facilitare a eliberării vizelor pentru diplomați, alți funcționari și oameni de afaceri ruși.

De atunci, UE a adoptat măsuri suplimentare pentru a răspunde acțiunilor Rusiei și pentru a sprijini Ucraina și poporul ucrainean. În cadrul reuniunii informale din 31 august, miniștrii afacerilor externe au ajuns la un acord politic pentru a trece la suspendarea integrală a acordului de facilitare a eliberării vizelor.

Suspendarea integrală afectează toate categoriile de călători care vin în UE pentru o ședere de scurtă durată.