Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Colegiile și liceele din Afganistan…

Colegiile și liceele din Afganistan s-au redeschis, însă doar pentru băieți

Sursa: dw.com
Sursa: dw.com

Colegiile și liceele din Afganistan s-au redeschis sâmbătă, 18 septembrie, însă doar băieților li s-a permis să revină la studii. Măsură a fost cirticată de UNICEF, care a îndemnat noul regim taliban „să nu lase fetele deoparte”, relatează Digi24.ro.

La zece zile după redeschiderea universităţilor private din Afganistan, Ministerul Educaţiei din Kabul a anunţat vineri, 17 septembrie, că toţi profesorii bărbaţi şi elevii de gen masculin din ciclul secundar îşi vor începe activitatea, fără a preciza nimic despre fete. 

Această incertitudine riscă să îngrijoreze şi mai mult o parte a populaţiei afgane şi comunitatea internaţională, care se tem că vor vedea acelaşi scenariu ca în momentul primei veniri la putere a Emiratului Islamic al Afganistanului condus de Talibani, care a funcționat între 1996 şi 2001.

Femeilor afgane li s-au anulat drepturile 

Mişcarea islamistă a avut o politică, în mod special, brutală faţă de femei, care nu aveau voie să muncească, să studieze, să facă sport sau să iasă singure pe stradă.

La începutul anilor 2000, după plecarea talibanilor, care au fost înlăturaţi de o coaliţie internaţională condusă de SUA, femeile afgane au putut să-şi recupereze progresiv drepturile fundamentale şi să aibă acces la meserii care le-au fost interzise în timpul regimului taliban, precum cele de judecător, parlamentar sau pilot.

UNICEF îşi exprimă satisfacţia pentru redeschiderea şcolilor secundare în Afganistan, dar subliniază că fetele nu trebuie lăsate deoparte, a reacţionat vineri directoarea executivă a agenţiei ONU, Henrietta Fore.

Este esenţial ca toate femeile afgane, inclusiv cele mai în vârstă, să-şi poată relua educaţia fără întârziere, iar profesoarele să poată şi ele continua să predea, a insistat UNICEF într-un comunicat, reamintind progresele considerabile realizate de societatea afgană în parteneriat cu comunitatea internațională în cursul ultimelor două decenii.

Afganistanul a devenit o societate în care femeia e despărțită de bărbat 

În ultimii douăzeci de ani, numărul de şcoli din Afganistan s-a triplat, iar numărul copiilor şcolarizaţi a crescut de la un milion la 9,5 milioane, potrivit ONU.

De la revenirea lor la putere, talibanii au încercat să liniştească comunitatea internaţională, dând asigurări între altele, că drepturile femeilor vor fi respectate. Doar că aceste afirmaţii au fost fragilizate în ultimele săptămâni de mai multe decizii luate de noul executiv fundamentalist din Kabul.

Femeile îşi păstrează, de pildă, dreptul de a merge să studieze la universitate, însă ele trebuie să poarte vestimentația tradițională abaya şi hijab, iar cursurile se desfăşoară, în măsura posibilităţilor, separat faţă de bărbaţi. Totodată, nicio femeie nu face parte din viitorul executiv afgan prezentat la începutul lui septembrie.

Totodată, Ministerul Femeilor din guvernul afgan, fondat în 2001 după alungarea talibanilor de la putere, a fost înlocuit de noul guvern taliban de la Kabul cu un așa-zis „minister al virtuților și viciilor”, care în precedenta guvernare talibană a funcționat ca o poliția morală talibană, fiind recunoscut pentru brutalitate sa. În perioada regimului taliban anterior, Ministerul Virtuților și Viciilor era „agenția” care punea în aplicare interpretarea extremistă a legii islamice în Afganistan, adică comitea execuții publice sau mutilări.