Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cinci întrebări și răspunsuri despre…

Cinci întrebări și răspunsuri despre războiul din Ucraina și securitatea alimentară globală – Deutsche Welle

Criza din Ucraina nu este doar una locală. Efectele se resimt până în Africa sau Orient, pentru că războiul din estul Europei poate da peste cap piața globală a hranei. Blocajul în privința cerealelor din Ucraina a fost depășit – dar soluția găsită a fost spulberată de ieșirea unilaterală a Rusiei din înțelegere. Moscova s-a răzgândit între timp și a revenit în acord. Iată cinci întrebări și răspunsuri despre situația din acest moment de pe piața globală de cereale și despre rolul Ucrainei în securitatea alimentară globală, scrie Deutsche Welle.

Care este situația acordului privind cerealele dintre Ucraina și Rusia?

După înțelegerea convenită în Turcia, Ucraina urma să își exporte în siguranță cerealele blocate în propriile porturi de la Marea Neagră folosind coridoare maritime de securitate până în Bosfor. Vapoarele cu marfa agricolă și porturile de unde urmau să plece nu aveau voie să devină ținte în război.

La sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a anunțat că nu se mai simte obligată de termenii acestui acord. Motivul invocat de Moscova: Ucraina și Marea Britanie ar fi atacat cu drone flota rusească de la Marea Neagră. Ar fi fost lovite și vase civile care securizau coridorul de cereale. Printre navele avariate s-ar număra și un dragor care îndepărta mine. Kievul și Londra dezmint acuzațiile și spun că Rusia ar fi înscenat incidentele.

Între timp, Rusia a confirmat că a revenit în acord, conform Ministerului Apărării de la Moscova. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a fost de acord ca acordul să se aplice din nou începând de miercuri.

Ce rol joacă Ucraina în securitatea alimentară globală?

Grâul și porumbul sunt cerealele cele mai cultivate și cerute în lume. Comisia Europeană estimează că Ucraina acoperă 10% din necesarul de grâu al omenirii, 15% din piața de porumb și 13% din cererea de orz. În plus, este cel mai important actor pe piața uleiului de floarea soarelui – peste 50% din întregul comerț global. Absența unui exportator poate avea consecințe grave asupra securității alimentare globale.

Cine sunt cei mai mari producători de grâu, cereale și orz?

O statistică a Departamentului american pentru Agricultură arată că, în perioada 2021-2022, Ucraina a fost al șaptelea producător global de grâu și a exportat 33 de milioane de tone. Mai mult decât Ucraina produc Australia, Statele Unite, Rusia, India, China. Luată în ansamblu comunitar, Uniunea Europeană ar ocupa primul loc, dacă se însumează producțiile tuturor statelor membre.

Cei mai mari producători de cereale la nivel mondial

La porumb, Ucraina este pe locul șase în lume. Mai mult porumb a fost produs, între jumătatea anului trecut și jumătatea lui 2022, în Argentina, Uniunea Europeană, Brazilia, China și, mai ales, Statele Unite. În ce privește orzul, Ucraina este pe locul patru, după Australia, Rusia și, pe primul loc, Uniunea Europeană.

Cine importă cel mai mult?

Cei mai mari importatori de grâu erau, în 2020, Egiptul (5,2 miliarde de dolari), China (3,47 miliarde), Turcia, Nigeria și Indonezia, conform cifrelor centralizate de siteul de analiză „Observatory of Economic Complexity”. Principalul partener de export pentru Ucraina a fost tot Egiptul.

Cine cumpără cereale din Rusia şi Ucraina?

Lista importatorilor de porumb este deschisă de Mexic (în valoare de 3,14 miliarde de dolari), Japonia (2,94 miliarde), Coreea de Sud (1,92 miliarde), Vietnam și Spania – cele mai noi date sunt din 2018. Grâul ucrainean este dorit mai ales în Olanda, Spania sau China.

Orz cer China, care a plătit 1,77 miliarde de dolari, Arabia Saudită (1,38 miliarde), Olanda, Belgia și Germania. Din Ucraina au cumpărat mai ales chinezii.

Ce consecințe are războiul Rusiei din Ucraina asupra pieței globale de cereale?

Blocada rusească asupra porturilor ucrainene a lăsat nelivrate cantități uriașe de cereale. A existat o teamă globală că vor apărea penurii iar consecința imediată a fost creșterea subită a prețurilor, până în luna mai, la cote nemaiîntâlnite. Națiunile Unite spun că fenomenul a agravat și mai tare situația alimentară din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, și așa departe de a fi fost refăcută în urma pandemiei.

Între timp, piața cerealelor s-a mai relaxat. Organismul Națiunilor Unite pentru hrană, FAO, estima recent că, în ciuda dificultăților provocate de războiul din Ucraina, recolta mondială din acest an va fi cel mai probabil la nivelul din 2021. Rămâne de văzut cum și dacă retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale va afecta piața.