Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile din Rusia anunță că…

Autoritățile din Rusia anunță că Alexei Navalny și-a revenit, „mai mult sau mai puțin”, după greva foamei

Foto: Reuters

Opozantul Alexei Navalny şi-a revenit, „mai mult sau mai puţin”, după greva foamei şi are posibilitatea să comunice cu familia sa, a declarat joi, 20 mai, şeful Serviciului penitenciar federal al Rusiei, Aleksandr Kalaşnikov, transmite Novaya Gazeta.

„Pot spune că și-a recuperat mai mult sau mai puțin sănătatea, după greva foamei. El cântărește deja 82, mănâncă normal și are ocazia să comunice cu familia ”, a declarat Aleksandr Kalaşnikov.

Kalashnikov a precizat că nu i-au fost aplicate sancțiuni „speciale” lui Navalny și, potrivit acestuia, la moment nu există încălcări. „Acesta nu este scopul de a-l umili cumva, complicându-i viața”, a adăugat șeful Serviciului Federal al Penitenciarelor.

Navalnîi, cel mai marcant critic din Rusia al preşedintelui Vladimir Putin, execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate într-o colonie penitenciară pentru acuzaţii de fraudă datând din 2014, pe care opozantul le denunţă ca motivate politic.

În aprilie curent, opozantul rus Alexei Navalny, care a intrat în greva foamei la sfârșitul lunii martie, în colonia corecțională numărul 2 din orașul Pokrov, a fost transferat înapoi la detașamentul de la unitatea medicală.

Potrivit sursei citate, după ce a ajuns la colonie, Alexei Navalny a slăbit 15 kilograme. Atunci, acesta cântărea 77 de kilograme.

Pe 5 aprilie curent, Navalny a anunțat despre deteriorarea sănătății sale. Acesta a menționat și cazuri de tuberculoză în unitatea sa din colonie.

La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă. Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

După ce opozantul rus Alexei Navalny a fost condamnat pe 2 februarie, de un tribunal din Moscova, la doi ani și opt luni de închisoare, mai mulți oameni au ieșit să protesteze în mai multe orașe din Rusia.

Manifestații în sprijinul opozantului rus au avut loc în mai multe orașe din Rusia, la 23 ianuarie și 31 ianuarie, care s-au soldat cu mii de persoane reținute. Au existat arestări la Moscova și Sankt Petersburg, iar pe 2 februarie, în toată țara aproape 1,5 mii de persoane au fost reținute, după condamnarea lui Navalny.

Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.