Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Atacul terorist de la Moscova:…

Atacul terorist de la Moscova: Printre victime se numără și un cetățean al R. Moldova

Foto: ZdG

În urma atacului terorist asupra sălii de concerte „Crocus” din Moscova de pe 22 martie, un cetățean al Republicii Moldova a murit, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Decesul a fost confirmat Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă.

Potrivit MAE, victima este o femeie în vârstă de 42 de ani.

„Adresăm pe această cale sincere și profunde condoleanțe familiei îndoliate, rudelor și prietenilor. Ambasada Republicii Moldova la Moscova este în contact permanent cu autoritățile locale, fiind disponibilă să întreprindă toate acțiunile consulare ce se impun”, anunță autoritățile într-o notă informativă emisă luni, 25 martie.

Presa din stânga Nistrului a relatat că printre victime se numără un cuplu originar din Bender, numele cărora se regăseau pe listele publicate de autoritățile rusești. Deocamdată, MAE nu a precizat dacă persoana decedată este din regiunea transnistreană.

În ultima actualizare a Comitetului de anchetă din Federația Rusă, autoritățile anunțau că 137 de corpuri neînsuflețite au fost găsite la locul atacului terorist de la „Crocus”, iar inspecția teritoriului continuă.

Potrivit meduza.io, 62 de cadavre au fost deja identificate, restul vor fi examinate.

Vineri seara, 22 martie, în sala de concerte „Crocus City Hall” de la periferia capitalei Federației Ruse a avut loc un atac terorist, în cadrul căruia mai multe persoane au intrat în clădire și au început să împuște oameni. Ulterior, în clădire a izbucnit un incendiu. Flăcările au cuprins peste 12 mii de metri pătrați.

Cei vinovați au reușit să fugă de la fața locului și ulterior reținuți de autoritățile rusești. La câteva ore după tragedie, gruparea militantă sunită Stat Islamic a revendicat pe canalul de Telegram al grupului responsabilitatea pentru atac, informa Reuters.

Cei patru inculpaţi reținuți au fost aduși în faţa instanţei în mod individual duminică, 24 martie, iar trei dintre ei au pledat „vinovat” pentru toate acuzaţiile. Numele celor patru inculpaţi sunt Dalerdjon Mîrzoev, Saidakrami Raceabalizoda, Şamsidin Fariduni şi Muhammadsobir Faizov. Toţi cei patru sunt din Tadjikistan şi se aflau în Rusia cu vize temporare sau expirate.

Președinta Maia Sandu a venit cu primele declarații după atacul terorist de la „Crocus City Hall” de la periferia Moscovei. Aceasta a condamnat orice act de violență și a subliniat că printre victime nu sunt cetățeni moldoveni.