Alegerile prezidențiale din România continuă: Înalta Curte a admis recursul împotriva deciziei privind suspendarea hotărârii Curții Constituționale de anulare a scrutinului

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis vineri, 25 aprilie, recursul împotriva deciziei prin care Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea hotărârii Curții Constituționale (CCR) din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale, transmite Agerpres.
Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a admis, joi, o cerere prin care se solicita suspendarea hotărârii CCR din 6 decembrie 2024 prin care au fost anulate alegerile prezidențiale.
„Respinge cererea de suspendare a executării sentinței nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunțate de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal invocată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ca rămasă fără obiect. Admite excepția lipsei calității procesuale active în recurs invocată din oficiu. Respinge recursul declarat de Andrei Ștefan Mitrea ca fiind formulat de o persoană fără calitate procesuală activă. Admite recursurile declarate de recurenta-pârâta Curtea Constituțională a României și recurentul Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești împotriva sentinței nr. 135 din 24 aprilie 2025 pronunțate de Curtea de Apel Ploiești – Secția de contencios administrativ și fiscal. Casează în tot sentința recurată și rejudecând: Admite excepția necompetenței generale a instanțelor judecătorești. Respinge cererile de suspendare, respectiv de anulare a Hotărârii Curții Constituționale a României nr. 32 din 6 decembrie 2024, formulate de reclamanta Popescu Gheorghița, ca inadmisibile. Definitivă”, se arată în decizia Înaltei Curți.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești și Curtea Constituțională a României au contestat decizia Curții de Apel Ploiești.
„În mod regretabil, cu încălcarea prevederilor Constituției României și ale Legii nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, care consacră caracterul general obligatoriu al actelor jurisdicționale ale Curții Constituționale de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României, o instanță judecătorească a dispus, fără temei constituțional și legal, cu privire la efectele unei hotărâri obligatorii adoptate de instanța constituțională. Aceste aspecte au determinat Curtea să acționeze procesual pentru a apăra ordinea constituțională și efectele Hotărârii nr.32/2024”, se menționează într-un comunicat al Curții Constituționale a României.
Curtea Constituțională a comunicat că, începând cu luna decembrie 2024, au fost promovate în fața instanțelor judecătorești din toată țara peste 200 de acțiuni similare, de contestare a Hotărârii Curții Constituționale nr.32/2024. „Până la această dată, instanțele de contencios administrativ, în respectul Constituției și al legii, au respins aceste cereri, sentința Curții de Apel Ploiești fiind una cu totul singulară și izolată”, potrivit CCR.
Judecătorul Curții de Apel Ploiești, Alexandru Vasile, a indicat că hotărârea prin care Curtea Constituțională a României a anulat alegerile din anul 2024 este „nelegală”, invocând mai multe argumente, potrivit motivării deciziei.
Turul 1 al alegerilor prezidențiale din România se va desfășura pe 4 mai. Alegeri prezidențiale noi au fost stabilite deoarece Curtea Constituțională a României a decis pe 6 decembrie 2024, în unanimitate, anularea alegerilor prezidențiale din turul I, din noiembrie 2024.
Anularea alegerilor a avut loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în alegeri.