Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri prezidențiale în Finlanda: Noul…

Alegeri prezidențiale în Finlanda: Noul președinte a câștigat la limită

Foto: Reuters

Fostul premier al Finlandei, Alexander Stubb, favorit al Bruxelles-ului, a câștigat la limită alegerile prezidențiale duminică, 11 februarie. Alexander Stubb a obținut 51,6% din voturi, iar contracandidatul său Pekka Haavisto a obținut 48,4%, relatează Reuters, citând date oficiale.

Potrivit BBC, în cadrul unei conferințe de presă duminică seara, cel de-al 13-lea președinte al Finlandei a descris victoria sa drept „cea mai mare onoare din viața”.

În contextul în care Finlanda are graniță comună cu Rusia și este membră NATO, Alexander Stubb a subliniat că este „destul de evident că este dificil să ai orice fel de dialog politic cu Putin atâta timp cât Rusia duce un război agresiv împotriva Ucrainei”.

Anterior, Alexander Stubb, în vârstă de 55 de ani, a deținut funcțiile de premier, fiind și membru al Parlamentului European. În 2007 a părăsit politica finlandeză, lucrând în instituțiile europene. Din acest motiv, Stubb este perceput ca favoritul Bruxelles-ului în cursa pe care tocmai a câștigat-o.

Haavisto, care a mai candidat fără succes la președinție de două ori înainte a punctat că „probabil” nu se va mai implica vreodată în alegeri „nu pentru o vreme și poate niciodată”.

Stubb își va prelua oficial mandatul pe 1 martie, înlocuindu-l pe Sauli Niinisto, aflat la finele celui de-al doilea mandat, numit „omul care a dus Finlanda în NATO” în 2022. Șeful statului finlandez este direct responsabil de politica externă și de securitate, fiind comandantul-șef al forțelor armate ale țării.

Pe 28 ianuarie, în Finlanda a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale, pe care Alexander Stubb l-a câștigat la limită și atunci. Cu toate voturile numărate, Stubb s-a clasat pe primul loc cu 27,2%, urmat de Haavisto cu 25,8%, iar naționalistul Jussi Halla-aho pe locul al treilea cu 19,0% susținere.

În primul tur, prezența la vot a fost de 74,9%, conform datelor oficiale, în creștere față de 69,9% la ultimele alegeri prezidențiale din 2018.