Principală  —  Ştiri   —   Alegeri prezidențiale în Finlanda: Cine…

Alegeri prezidențiale în Finlanda: Cine sunt candidații care au acces în al doilea tur de scrutin

Foto: The Guardian

Candidatul de centru-dreapta Alexander Stubb, din partea Partidului Coaliției Naționale din Finlanda, favorit al Bruxelles-ului, a câștigat la limită primul tur al alegerilor prezidențiale, duminică, 28 ianuarie, și se va confrunta cu membrul liberal al Partidului Verzilor, Pekka Haavisto, în turul doi, potrivit datelor oficiale, citate de Reuters.

Cu toate voturile numărate, Stubb s-a clasat pe primul loc cu 27,2%, urmat de Haavisto cu 25,8%, iar naționalistul Jussi Halla-aho pe locul al treilea cu 19,0% susținere.

Prezența la vot a fost de 74,9%, conform datelor oficiale, în creștere față de 69,9% la ultimele alegeri prezidențiale din 2018.

Știți ceva, am ajuns în finală, dar competiția abia acum va începe”, le-a spus Stubb susținătorilor săi.

Alexander Stubb, în vârstă de 55 de ani, a deținut anterior funcțiile de premier și ministru al Afacerilor Externe, fiind și de membru al Parlamentului European. În 2007 a părăsit politica finlandeză, lucrând în instituțiile europene. Din acest motiv, Stubb este și văzut ca favoritul Bruxelles-ului în aceste alegeri. Ultimele sondaje îl creditau cu sprijinul a 27% din electorat.

Pekka Haavisto, în vârstă de 65 de ani, fost diplomat al Națiunilor Unite, a mai candidat la Președinție între 2012 și 2018, dar de fiecare dată a pierdut în fața actualului președinte Sauli Niinistö. A fost ministru al Externelor între 2019 și 2023. În cazul său, sondajele arătau o susținere de 23%, acesta depășind așteptările, acumulând aproximativ 26%.

Acum sarcina noastră este să ajungem la cei al căror candidat nu este în turul doi”, a declarat Haavisto.

Dacă va fi ales, Haavisto ar deveni primul președinte finlandez homosexual declarat.

Un al doilea tur de scrutin între primii doi va avea loc pe 11 februarie. Finlanda își alege un nou președinte care să conducă politica externă și de securitate a țării în noul său rol în cadrul NATO.

Alegătorii finlandezi au votat duminică, 28 ianuarie, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. Candidații luptă pentru locul actualului șef de stat Sauli Niinistö, aflat la finele celui de-al doilea mandat, numit „omul care a dus Finlanda în NATO” în 2022.