Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri prezidențiale în Cehia. Un…

Alegeri prezidențiale în Cehia. Un general în rezervă, pro-european convins, îl învinge categoric pe fostul prim-ministru Andrej Babiš, un miliardar controversat

Petr Pavel, un fost general NATO, acum în rezervă, l-a învins pe fostul premier ceh Andrej Babiš în turul doi al alegerilor prezidențiale din Cehia, care s-au încheiat sâmbătă, la ora 14. Potrivit novinky.cz, după numărătoarea tuturor voturilor, Petr Pavel a acumulat 58,32%. Prezența la vot a fost de peste 70%.

Rezultatul final arată o victorie categorică a pro-occidentalului Petr Pavel și o înfrângere umilitoare pentru Babiš, un oligarh miliardar care a dus o campanie dură față de oponentul său, scrie publicația britanică The Guardian.

Jiří Pehe, analist politic și director al Universității New York din Praga, citat de The Guardian, a spus că alegerea lui Pavel reprezintă o schimbare uriașă la conducerea Cehiei.

„În ultimii 10 ani am avut un președinte care a fost o rușine pentru Republica Cehă în multe privințe. Era pro-rus, a sabotat sancțiunile împotriva rușilor, a ocolit constituția și a fost nepoliticos și ofensator. Pavel este altfel. El este mult mai civilizat și cu picioarele pe pământ. Pune mult accent pe reprezentare și are opinii pro-occidentale puternice. Pe scena internațională, vom vedea la președinție pe cineva care reprezintă ceea ce a fost Václav Havel”, a declarat analistul.

Noul președinte va depune jurământul pe 9 martie, atunci când va prelua mandatul de la actualul președinte, Miloš Zeman.