Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri parlamentare în Ungaria: partidul…

Alegeri parlamentare în Ungaria: partidul de guvernământ a obținut majoritatea voturilor

REUTERS/Bernadett Szabo

După numărarea a peste 93% din voturi, partidul de guvernământ Fidesz din Ungaria obține victorie în alegerile parlamentare de ieri, 8 aprilie, obținând 133 de locuri din 199 în viitorul parlament ungar,  transmite Euronews. Liderul Fidesz, premierul Viktor Orban, și-a asigurat astfel al treilea mandat consecutiv la conducerea guvernului de la Budapesta.

„Când obții un astfel de rezultat”, a spus Orban, „trebuie să ții minte o vorbă înțeleaptă: fi modest pentru că acum ai un motiv să fii”.

Rezultatul victoriei îi acordă partidului lui Orban și partenerilor săi din coaliție, „supermajoritatea” de care au avut nevoie pentru a face schimbări constituționale. În vârstă de 54 de ani, Viktor Orban este un eurosceptic înrăit, iar în campania sa electorală a promovat o politică anti-imigrație.

Repartizarea a 199 de locuri în Parlamentul Ungariei. Sursa: valasztas.hu

„Sute de persoane  au sărbătorit a treia victorie consecutivă a partidului Fidesz”, transmite corespondentul Euronews din Budapesta, Attila Magyar. „S-ar putea ca însuși Viktor Orban să nu se fi așteptat la un astfel de succes. Întrebarea este dacă premierul își va schimba de acum înainte retorica sau va continua abordarea sa anti-Bruxelles”.

Unele secții de votare, care urmau să se închidă la ora locală 19, au rămas ore deschise mai târziu din cauza cozilor. Prezența la vot a fost de aproximativ 69% – aproape un record pentru țară.

După numărarea a 93% din voturi, pe locul al doilea în alegeri s-a plasat Jobbik, care va ocupa 26 de locuri în viitorul parlament ungar, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, cu 20. Liderii ambelor formaţiuni – Gabor Vona, respectiv Gyula Molnar – şi-au anunţat demisiile, transmite Agerpres.

 

Foto antet:premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursa:REUTERS/Bernadett Szabo