Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   4,3 miliarde de dolari au…

4,3 miliarde de dolari au fost spălați printr-o bancă suedeză. O parte din acești bani figurează în cazul Magnitsky

AppleMark

Material de pe Novoya gazeta

O altă bancă suedeză, de data aceasta Swedbank cu sucursale în Lituania, Letonia și Estonia, a fost implicată într-un scandal de spălare a banilor. Jurnaliștii de la de televiziunea publică suedeză SVT au raportat că, în perioada 2007-2015, 4.3 miliarde de dolari au fost spălate prin această bancă. În plus, o parte din tranzacțiile suspecte au avut loc între Swedbank și Danske Bank, în adresa căreia la sfârșitul toamnei Procuratura daneză a înaintat acuzații preliminare de spălare de bani. În cazul Danske, este vorba despre suma de 230 miliarde de dolari.

Ancheta televiziunii suedeze SVT a durat aproximativ șase luni. Aceasta se bazează pe scurgeri de date a transferurilor interbancare. Jurnaliștii au întocmit o listă de 50 de clienți „suspecți” ai băncii. De exemplu, a fost deschis un cont pe numele unei firme offshore sau pe numele unei companii a cărei activitate nu poate fi stabilită. Potrivit televiziunii suedeze, cea mai mare parte a tranzacțiilor „suspecte” revin sucursalei baltice Swedbank.

Potrivit anchetei, o parte din fondurile spălate, aproximativ 26 de milioane de dolari, este legată de cazul lui Serghei Magnitsky, juristul Fundației Hermitage Capital.

Conducerea Swedbank a declarat după lansarea anchetei, că „nu au avut ocazia să se familiarizeze cu lista clienților suspectați”, dar numele lor, în orice caz, vor fi protejate de secretul bancar. Birgitte Bonnesen, președinta băncii a declarat miercuri seara în cadrul unei conferințe online, că banca nu a confirmat încă rezultatele anchetei SVT.

„Astăzi este o zi dificilă pentru noi. Cu toate acestea, vă asigur că modelul nostru de afaceri se bazează pe urmărirea sistematică a posibilelor infracțiuni economice. În astfel de cazuri avem toleranță zero, ne adresăm imediat organelor de drept și refuzăm să lucrăm în continuare cu acești clienți”, a declarat Birgitte Bonnesen

Președintele Swedbank a recunoscut că „oamenii care se ocupă de spălarea banilor pătrund în sistemele bancare, iar acest lucru se întâmplă în toate băncile”, astfel încât nu e posibil să afirmi că nu au existat încălcări.

Administrația băncii a relatat că, după scandalul cu Danske Bank (prin sucursala din Estonia au avut loc tranzacții suspecte în suma totală de 230 de miliarde de dolari, fapt devenit cunoscut în vara anului 2018), Swedbank a efectuat verificări suplimentare. Dar acum conducerea băncii nu intenționează să înceapă o anchetă internă, deoarece, în opinia ei, și așa se întreprind suficiente acțiuni pentru a preveni crimele economice.

Swedbank are puțini clienți nerezidenți, cota lor este de aproximativ 1,5%, a relatat Bonnesen. În același timp, majoritatea nerezidenților sunt cetățeni ai țărilor UE, iar cetățenii din țările post-sovietice și, în special, Rusia, reprezintă o parte mizeră. În cazul Danske Bank, dimpotrivă, nerezidenții au devenit principala problemă: majoritatea tranzacțiilor suspecte au trecut prin conturile lor.

„În prezent nu examinăm tranzacții suspecte legate de participarea cetățenilor ruși. Nu exclud că astfel de tranzacții există, dar nu putem confirma aceste informații acum”, a declarat pentru Novoya gazeta Gabriel Franke Rodau, reprezentantul băncii.

Miercuri, Bonnesen sa întâlnit personal cu Bill Brauder, fondatorul Fundației Hermitage Capital. Investigația împotriva Danske Bank a început anume în baza declarației acestuia. Bonnesen a spus că Browder nu mai intenționează să dea în judecată Swedbank, deși anterior apăruseră informații că vrea să se adreseze în instanță.

Foto: EPA