Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Președintele Franței a anunțat…

VIDEO Președintele Franței a anunțat despre un ajutor de circa 100 de milioane de euro pentru R. Moldova

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat luni, 21 noiembrie, într-un discurs susținut în cadrul celei de-a treia ediție a Platformei de sprijin a R. Moldova, că țara noastră va beneficia de un ajutor internațional suplimentar în valoare de mai mult de 100 de milioane de euro, pentru gestionarea crizei energetice și a refugiaților.

„Am hotărât să aducem din ce în ce mai mulți bani pentru R. Moldova, inclusiv pentru companiile din R. Moldova. Oferim mai mult de 100 de milioane de euro, inclusiv pentru a regla chestiunile de refugiați și pentru a permite accesul refugiaților la învățământ, hrană și la tot ce este nevoie. Două milioane de euro sunt mobilizați, de asemenea, pentru a ajuta reformele publice în materie de energie.

Situația de criză în care se află Moldova nu va afecta în niciun fel proiectele pe termen mediu și de aceea Agenția de Dezvoltare va investi 85 de milioane de euro în materie de energie și altele. Conferința de astăzi a permis de asemenea să arătăm sprijinul pentru reformele dumneavoastră și care justifică această alegere pe care o facem de a acorda statutul de candidat la UE pentru R. Moldova”, a declarat Macron.

De asemenea, președintele Franței a menționat că „dacă va fi nevoie, în continuare vom lua alte decizii masive în ceea ce privește aprovizionarea cu energie pe perioada iernii. (…) Întreaga Uniune Europeană știe că aveți nevoie de acest lucru”.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și de expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

„Scopul organizării Conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru R. Moldova”, potrivit Guvernului de la Chișinău.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie.