Un fost candidat la funcția de primar al Chișinăului, care admira anterior „imaginea lui Putin”, numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor al ANSC. Ce spune acum despre liderul de la Kremlin
Fostul candidat la funcția de edil al capitalei, Maxim Braila, a fost numit în funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 57 de deputați.
Candidatura lui Maxim Braila a fost propusă după ce Comisia economie, buget și finanțe a organizat un concurs public. Acesta este licențiat în drept, magistru în științe economice și în drept public și, în prezent, urmează studii de doctorat la Universitatea de Studii Europene din Moldova. Maxim Braila are experiență de muncă atât în sectorul public, cât și privat, inclusiv în funcții de conducere, conform unui comunicat de presă emis de Parlament.
Noul consilier pentru soluționarea contestațiilor al ANSC este angajat din 2021 în funcția de consultant al deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Ana Oglinda, membră a Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Oglinda este singura deputată PAS care s-a abținut de la votul pentru numirea lui Braila.
Funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor a fost remunerată în 2024 cu circa 40 de mii de lei lunar, conform declarațiilor de avere depuse.
Maxim Braila, candidat la funcția de primar: „Eu îl apreciez pe Vladimir Putin ca imagine, fiți atentă vă rog la context”
Maxim Braila a candidat, în 2018, la funcția de primar al capitalei, din partea Partidului Popular din R. Moldova, a cărui vicepreședinte era. A acumulat doar 0,15% din voturi.
ZdG a scris, în 2011, când acesta candida la funcția de consilier municipal, că Braila spunea că nu are un model de politician în R. Moldova. „Politicienii de la noi se schimbă odată cu venirea primăverii. Nu mai ştiu pe cine să cred.” Avea, în schimb, un model din afară. „Modelul meu de politician, însă doar ca imagine, este Vladimir Putin. Nu ca politică promovată, ci ca imagine”, spunea atunci tânărul politician.
Într-o discuție din 2018 cu ZdG, cu referire la declarațiile sale din 2011, Braila a spus că „îl apreciază pe Vladimir Putin ca imagine, pentru că imaginea unui liber politic precum o are Vladimir Putin au avut-o și alți lideri, chiar și de la noi din țară”.
„Este o imagine corectă, este o imagine bună. El (Putin, n.r.) este un liber mondial care este apreciat de toată lumea. Ceea ce este Igor Dodon las la discreția cititorilor să-și facă părerea, nu aș vrea să spun ceva de rău”, a menționat Braila atunci, fiind întrebat dacă îl admira și pe Dodon la fel ca pe Putin.
Întrebat de ZdG dacă mai susține declarațiile făcute în 2018 și 2011, Braila a negat că la 4 ani de la anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă și-a reconfirmat admirația pentru Putin.
„În 2011, a fost o ruptură din context, pentru că acolo era vorba despre imaginea unui lider politic. Eu foarte clar am spus că nu și ca politici promovate pentru că Federația Rusă este un stat dictatorial. În 2018, ceea ce am declarat în campania electorală, dumneavoastră cred că aveți și nu cred că este ceea ce spuneți”, a declarat noul consilier pentru soluționarea contestațiilor al ANSC.
După ce a ascultat clipul video în care a fost întrebat în 2018 de către ZdG, Braila a spus că juca ping-pong și „nu s-a exprimat corect”.
„Nu apreciez și haideți să fim corecți. Nu putem infirma agresiunea Rusiei în Ucraina. Rusia este un stat terorist, aceste lucruri pentru care eu pot să răspund. (…) Nu putem să admirăm liderul unui stat terorist”, a subliniat acum acesta.
Braila apărut prima dată în spațiul public în mai 2011, când avea 18 ani și era elev în clasa a XII-a. Atunci, s-a înscris în cursa electorală din Chişinău pentru a obține un mandat de consilier municipal. A adunat 0,06% din voturi, insuficient, însă, pentru obținerea mandatului de consilier. Din campania din 2011 datează declarația sa că apreciază „imaginea de lider” a lui Vladimir Putin și că „locuiește în Moldova, deci vorbește limba moldovenească”. La șapte ani distanță, când a candidat pentru funcția de primar, continua să aprecieze imaginea de lider a șefului de la Kremlin, doar că în 2018 declara că „este moldovean, dar vorbește limba română”.
Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor are șapte consilieri, inclusiv directorul general. Potrivit legislației, aceștia sunt numiți de Parlament cu votul majorității deputaților prezent, la propunerea Comisiei economie, buget și finanțe, pe un termen de șapte ani, fără posibilitatea reînnoirii mandatului.