Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   „Sute de mii de accesări…

„Sute de mii de accesări simultane ale platformei compensatii.gov.md”. Marcel Spatari: „Avem la dispoziție mai mult de o lună pentru a înregistra toate familiile”

„Sute de mii de accesări simultane ale platformei „compensatii.gov.md” au cauzat întârzieri la trimiterea codurilor sms pentru validarea înregistrării. Echipele tehnice lucrează la alocarea capacităților suplimentare”. Despre aceasta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, care miercuri dimineață, 12 octombrie, a informat populația despre lansarea site-ului.

Ministrul a amintit familiilor că au la dispoziție mai mult de o lună pentru a se înregistra.

„În primele zile, din cauza numărului extrem de mare de solicitări, sunt posibile perioade de suspendare a accesului pe platformă din motive de capacitate și de securitate”, se mai arată în postarea ministrului Spatari pe Facebook.

La câteva ore după ce platforma a devenit accesibilă, mai multe persoane au semnalat ZdG faptul că nu se pot înregistra pe site, pentru a completa cererea pentru a li se atribui o categorie de vulnerabilitatea energetică și a primi compensații.

Întrebat de ZdG, ministrul Marcel Spatari a afirmat că sistemul este supraîncărcat. „Noi am semnalat că există riscul în prima zi, pentru că foarte multă lume accesează sistemul, ca anumite funcționalități ale platformei să întârzie din cauza suprasolicitării. De aceea am sugerat familiilor să se înregistreze pe parcursul perioadei de înregistrare, care este o lună și jumătate, este suficient timp la dispoziție. Ca și orice orice platformă nou lansată, este posibil să existe anumite îmbunătățiri care trebuie făcute și procesul se monitorizează (…). Întârzierile sunt legale de capacitatea de procesare a trimiterilor de sms-uri operatorului mobil. Operatorii mobili până acum nu au avut un asemenea volum de solicitări din prima zi, deci sunt anumite blocaje obiective, dar ele se rezolvă în timp. Vom crește capacitatea de trafic pe site și eventual, dacă va fi necesar, vom crește și numărul de registratori”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale pentru ZdG.

Peste ceva timp, înregistrarea pe platformă a devenit indisponibilă, fiind afișat următorul mesaj: „Având în vedere numărul mare de solicitări, vă rugăm să reveniți mai târziu. Vă mulțumim pentru înțelegere”.

Ministrul Marcel Spatari: „Îndemn toți cetățenii să se înregistreze pe compensatii.gov.md. Peste 3 mii de familii au depus deja solicitări”. Care va fi valoarea medie a compensațiilor

Compensații la energie vor fi acordate începând cu facturile pentru luna noiembrie, care vor fi emise la începutul lunii decembrie și consumatorii casnici vor vedea în factură care este categoria de vulnerabilitate și compensația aferentă acestei categorii. Guvernul va veni în luna noiembrie cu o hotărâre în care va fi indicată exact valoarea compensației pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.

Conform datelor Guvernului, banii alocați compensării creșterii tarifului la energie, disponibili în fondul de reducere a vulnerabilității energetice „ar permite reducerea în medie a facturii (prețului pentru un metru cub n.r.) la gazele naturale cu 12-13 lei”, a subliniat ministrul Spatari. „Este o valoare medie… și facturile vor putea fi reduse mai mult pentru cei mai vulnerabili și mai puțin pentru cei mai puțin vulnerabili”, a mai spus acesta.

Platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată miercuri, 12 octombrie. Aceasta face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, care este implementat de către Minister cu sprijinul UE și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Destinat cetățenilor care doresc să solicite compensații la energie, site-ul va fi utilizat pentru depunerea cererii și atribuirea unui grad de vulnerabilitate energetică, în baza acelei cereri.

Mărimea compensației, acordată în perioada noiembrie-martie, va varia pentru fiecare gospodărie și va fi stabilită în funcție de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită. Consumatorii casnici vor fi grupați în 5 categorii de vulnerabilitate energetică, de la foarte ridicată până la non – vulnerabil.

Tarifele diferențiate pentru fiecare categorie de vulnerabilitate urmează a fi aprobate de Guvern.

Compensațiile vor fi transferate direct în contul furnizorilor și vor fi reflectate în facturile consumatorilor la energie. Acestea se acordă consumatorilor casnici pentru consumul de gaze naturale și energie termică. Pentru consumatorii care nu sunt conectați la gaz sau energie termică, Guvernul examinează posibilitatea compensării și pentru electricitate „în cazul majorării semnificative a prețului”, se menționează pe site.

Consumatorii se vor înregistra pe pagina web www.compensatii.gov.md, unde vor completa o cerere.

Potrivit Ministerului Muncii, persoanele care nu dispun de echipament tehnic și acces la internet sau nu au abilitățile necesare pentru a completa cererea pe www.compensatii.gov.md vor fi ajutate la înregistrare de către registratori. Registratorii vor completa cererea din spusele persoanei care solicită compensația și vor introduce datele în sistem. Registratori sunt asistenții sociali comunitari, bibliotecarii, lucrătorii direcțiilor cultură și alte persoane împuternicite din localitate.