Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Avia Invest susține că va…

Avia Invest susține că va achita datoriile de peste 22 milioane de lei după ce un fondator i-a oferit un împrumut

Avia Invest susține că își va onora datoriile față de stat și va achita cele 22 de milioane de lei. Prin intermediul unui comunicat de presă, compania menționează că unul dintre fondatorii săi, fără a da un nume concret, a decis să acorde un împrumut pentru achitarea datoriilor curente și a restanțelor istorice.

Astfel, Avia Invest precizează că până la 15 mai, toate obligațiile financiare, inclusiv datoriile de peste 22 de milioane de lei, vor fi onorate în volum deplin.

Totodată, compania insistă că datoriile de peste 22 milioane de lei sunt penalități la datoriile istorice ale „Air Moldova”: „AVIA INVEST reconfirmă poziția sa în relațiile cu Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) din Republica Moldova. Aceasta rezidă în constatarea unui fapt evident și ușor de demonstrat: pretențiile financiare reprezintă penalitățile la datoriile istorice ale companiei „Air Moldova”, formate în perioada în care era administrată de stat”.

De cealaltă parte, AAC a menționat anterior că, în perioada 2017-2019 „Avia Invest” SRL a acumulat o datorie de peste 118 mil. lei. Datoria respectivă a fost formată în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor”. Totodată, AAC susține că aceste plăți nu au fost achitate fără vreun motiv plauzibil, iar datoriile nu au „tangență cu datoriile altor agenți aeronautici”. 

De asemenea, compania AVIA INVEST informează despre semnarea unui acord de alocare a mijloacelor bănești în sumă de 170 milioane de euro cu investitorii, care vor fi accesibili în următoarele 30 de zile: „Acești bani vor fi direcționați pentru onorarea angajamentelor investiționale în corespundere cu acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Inclusiv pentru construirea unui nou terminal de pasageri, al unui terminal de mărfuri, finalizarea construcției unei noi piste de decolare-aterizare, extinderea parcării auto, amenajărilor ș.a.”

Totodată, compania concesionară a Aeroportului Chișinău spune că „nu se confruntă cu probleme financiare pentru realizarea angajamentelor durabile”.

Recent, AAC a informat că la 1 mai 2020, „Avia Invest” SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău a înregistrat o datorie restantă față de AAC în sumă de peste 22 de milioane de lei. În aceste condiții, AAC a solicitat executorului judecătoresc, la data de 5 mai, intentarea dosarului de executare, cu aplicarea măsurilor de asigurare, pentru cele 22 de milioane de lei, în adresa „Avia Invest” SRL, iar conturile companiei au fost blocate.

În iulie 2019, între Autoritatea Aeronautică Civilă și SRL „Avia Invest” a fost încheiat un Contract de tranzacție. Prin Contractul dat, „Avia Invest” s-a obligat să stingă datoria față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord. Pentru luna aprilie, curent, Avia Invest SRL, avea obligația să transfere până la data de 30.04.2020 în bugetul de stat, la contul trezorier al Autorității Aeronautice Civile, tranșa în valoare de 11.158.980,06 lei. „Avia Invest” nu a achitat însă tranșa la data scadentă, fapt ce a determinat AAC să solicite intentarea dosarului de executare.