Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Solicitarea Ministerul Finanțelor către băncile…

Solicitarea Ministerul Finanțelor către băncile comerciale în perioadă stării de urgență instituită în R. Moldova

Reprezentanții Ministerului Finanțelor solicită examinarea posibilității suspendării sau amânării, în perioada stării de urgenă intituită în R. Moldova, adică din luna martie până în luna mai 2020, a plăților la creditele oferite de băncile comerciale cetățenilor.

Nota emisă de Ministerul Finanțelor:

„În contextul evoluției situației epidemiologice a infecției COVID-19, Ministerul Finanțelor a solicitat examinarea posibilității suspendării sau amânării, în perioada martie-mai 2020, a plăților la creditele oferite de băncile comerciale cetățenilor. De asemenea, s-a solicitat ca pentru perioada martie-mai 2020 să nu fie aplicate penalităţi pentru neachitarea în termen a sumelor datorate spre plată.

Această măsură a fost solicitată cu scopul protejării capacității de plată a cetățenilor Republicii Moldova, sănătății și siguranței publice per ansamblu, precum și pentru a limita efectele negative ale pandemiei asupra sistemului bancar”.

Până acum, Moldova Agroindbank a anunţat despre decizia de a amâna până la data de 31 mai plata ratelor la credite, inclusiv dobânzile, susţinându-şi clienţii persoane fizice în situaţia cauzată de COVID-19. 

Totodata, și instituția de creditare Iute Credit a aanunțat că, în perioada carantinei, suspendă termenul de plată și stopează calcularea penalitaților pentru 17 zile.