Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va beneficia de…

R. Moldova va beneficia de un împrumut de 150 de milioane de euro din partea BEI pentru realizarea proiectului „Moldova Drumuri IV”

R. Moldova va beneficia de un împrumut de 150 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI). Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea drumurilor din țara noastră. Contractul de finanțare a fost ratificat în cadrul ședinței Parlamentului de vineri, 15 iulie.

Potrivit unei note informative a Parlamentului, mijloacele financiare acordate de BEI vor fi valorificate pentru implementarea proiectului „Moldova Drumuri IV”, și anume pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea a trei sectoare de drum.

De asemenea, urmează să fie elaborat studiul de fezabilitate și documentația de proiect pentru alte nouă sectoare de drum.

„Creditul de 150 de milioane de euro, acordat de BEI, reprezintă jumătate din suma necesară pentru finanțarea proiectului ”Moldova drumuri IV”. În context, autoritățile Republicii Moldova vor negocia și cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Concomitent, contractul de finanțare presupune și un grant în valoare de 10 milioane de euro, acordat din sursele Programului ”Emerging Advisory and Technical Assistance Facility for Eastern Partnership Investment in Connectivity””, anunță Parlamentul într-un comunicat.

Contractul de finanțare dintre R. Moldova şi Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea Proiectului „Moldova drumuri IV”, în valoare de 150 de milioane de euro, a fost semnat pe 31 martie 2022, iar negocierile asupra Acordului de finanțare au avut loc în noiembrie 2021, potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

Anterior, MIDR anunța că, împrumutul de 150 de milioane de euro va fi folosit pentru construcția și reparația a 150 de km de drumuri naționale:
– Drumul M5, sectorul Criva–Bălți;
– Drumul de ocolire a orașului Cimișlia, pe drumul M3;
– şi va fi efectuat un studiu de fezabilitate şi proiectele tehnice pentru drumul M2, centura orașului Chișinău, pe sectoarele 2 și 3.