Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova a semnat acordul…

R. Moldova a semnat acordul de liber schimb cu EFTA. Produsele moldovenești vor putea fi comercializate fără tarife vamale în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia

Sursa: Dorin Recean/Facebook

R. Moldova a semnat marți, 27 iunie, acordul de liber schimb cu statele Asociației Europeană de Liber Schimb (AELS/EFTA). Potrivit președintei Maia Sandu, acordul va permite producătorilor moldoveni să exporte bunuri, fără a plăti tarife vamale, în cele patru țări membre ale EFTA: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

„Mai multe investiții și locuri de muncă, creșterea exporturilor, diversificarea partenerilor comerciali și creșterea economică – sunt beneficiile Acordului de Liber Schimb cu statele Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), semnat astăzi”, a transmis prim-ministrul Dorin Recean, care se află în Principatul Liechtenstein, unde a participat alături de vicepremierul Dumitru Alaiba la semnarea unui acord cu țările AELS a unui acord de comerț liber.

Potrivit șefei statului, după mai bine de doi ani de negocieri, semnarea acestui acord a fost posibilă datorită „dialogului nostru permanent și deschiderii partenerilor europeni față de agenda noastră de dezvoltare”.

„Noi piețe de export pentru antreprenorii noștri înseamnă mai multă producție vândută, venituri mai mari și mai multe locuri de muncă acasă. Acesta este încă un pas important în direcția integrării noastre economice în Europa și contribuie la menținerea stabilității și la sporirea bunăstării cetățenilor. Prin promovarea comerțului echitabil și a unui mediu transparent, ne asigurăm că Moldova devine o destinație atractivă pentru investitori și că producătorii noștri beneficiază de mai multe oportunități de export”, a transmis președinta Maia Sandu.

ZdG a scris anterior că pe 24 martie 2023, R. Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) au ajuns la un consens privind semnarea acordului de liber schimb.

Conform datelor Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, exporturile produselor moldovenești pe piața țărilor EFTA, pe parcursul anului 2022 au atins o valoare de 66,70 milioane de dolari, pe când importurile au atins o valoare de 56,14 milioane de dolari.

Principalul partener comercial al R. Moldova din țările EFTA este Elveția, cu circa 81% din fluxurile comerciale, precum și Norvegia, cu circa 14,7% din fluxurile comerciale. Principalele produse moldovenești exportate pe piața EFTA sunt cerealele, uleiurile, fructele, nucile, produsele de panificație, vinurile, textilele.