Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Produsele moldovenești vor fi comercializate…

Produsele moldovenești vor fi comercializate fără taxe și tarife în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Acord de liber schimb cu EFTA

Imagine simbol

Pe 24 martie 2023, R. Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) au ajuns la un consens, privind semnarea Acordului de liber schimb, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Semnarea acordului cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA) înseamnă că produsele moldovenești pot fi comercializate fără taxe și tarife în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care au printre cele mai bogate economii din lume, iar ca țară, potrivit Ministerului Economiei, vom avea o poziție mai avantajoasă în negocierea altor acorduri comerciale cu alte țări, iar acest lucru poate duce la noi oportunități de export și creștere economică.

Acordul va oferi oportunități mai bune pentru exporturile moldovenești și va reduce taxele vamale pentru mărfurile importate din EFTA, ceea ce ar putea încuraja mai multe companii din aceste țări să investească în R. Moldova. Astfel, susțin reprezentanții Ministerului, „se deschid o serie de oportunități pentru crearea locurilor de muncă bine plătite în diverse sectoare ale economiei moldovenești”.

„Țările membre EFTA au demonstrat deschidere față de Republica Moldova, luând în considerare situația geopolitică din regiune și dificultățile întâmpinate de către țara noastră. S-a agreat faptul că Republica Moldova va beneficia de un acces preferențial mai extins, atât în comerțul cu bunuri, precum și în comerțul cu servicii”, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Exporturile produselor moldovenești pe piața țărilor EFTA, pe parcursul anului 2022 au atins o valoare de 66,70 milioane de dolari SUA, pe când importurile au atins o valoare de 56,14 milioane de dolari SUA.