Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Prețul la benzină și motorină…

Prețul la benzină și motorină se majorează. Explicațiile ANRE

Imagine simbol

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a publicat marți, 3 ianuarie, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

Potrivit noilor calcule ANRE, pe data de 4 ianuarie, prețul la benzină se majorează cu 70 bani și va constitui 23,32 lei, iar prețul motorinei se majorează cu 46 bani și va fi 23,64 lei.

„La începutul anului 2023 se atestă o creștere a prețurilor la produsele petroliere. Pe lângă fluctuațiile cotațiilor internaționale, aceasta se explică în mare măsură datorită a doi factori obiectivi.

Pe de-o parte, pentru primul semestru al anului 2023 ANRE a majorat marja comercială specifică la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard cu 10%, de la 2,62 lei/litru la 2,91 lei/litru. Această majorare a fost necesară pentru păstrarea unui echilibru adecvat între interesele consumatorilor și fiabilitatea pieței produselor petroliere”.

Pe de altă parte, „începând cu 1 ianuarie 2023 s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova”, informează ANRE într-un comunicat de presă.

Din 01 ianuarie 2023 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 637 de lei și pentru o tonă de motorină cu 268 de lei.

La sfârșitul lunii decembrie, ANRE susținea că „după o perioadă de peste o lună de ieftiniri a carburanților, prețurile la benzină și motorină înregistrează o ușoară majorare”. Astfel, pentru 24 – 26 decembrie, benzina și motorina s-au majorat cu câte 13 bani fiecare.