Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Benzina și motorina se scumpesc.…

Benzina și motorina se scumpesc. ANRE anunță noile prețuri la carburanți valabile pentru weekend

Sursa foto: Getty Images

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) susține că după o perioadă de peste o lună de ieftiniri a carburanților, prețurile la benzină și motorină înregistrează o ușoară majorare. Astfel, pentru următoarele trei zile, sâmbătă, duminică și luni, 24 – 26 decembrie, benzina și motorina se scumpesc cu câte 13 bani fiecare. Potrivit ANRE, în weekend, un litru de benzină COR 95 va costa 22 de lei și 21 de bani, iar un litru de motorină de timp standard va costa 23 de lei și 06 de bani.

Potrivit ANRE, „trendul de scădere continuă a prețurilor la carburanți, care în ultima perioadă a rezultat cu o ieftinire de aproape 5 lei/litru, iar comparativ cu valorile maximale înregistrate în anul 2022, o reducere cu circa 12 lei/litru la benzină și circa 10 lei/litru la motorină, actualmente se înregistrează o ușoară majorare”.

„Schimbarea este generată în mare parte de așteptările piețelor privind reducea de către Federația Rusă a producției de petrol cu 5-7%, de la începutul anului 2023. Bursele au reacționat imediat la declarația oficialilor ruși privind oprirea începând cu anul viitor a vânzărilor către țările care susțin plafonarea prețurilor la țițeiul și produsele petroliere rusești”, anunță ANRE.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică citează datele prezentate de agenția de știri Reuters, potrivit cărora, se așteaptă că exporturile de petrol ale Rusiei din Marea Baltică ar putea înregistra o scădere cu 20% în luna decembrie față de luna precedentă, după ce Uniunea Europeană și țările G7 au impus sancțiuni și un plafon de preț pentru țițeiul rusesc începând cu 5 decembrie.

În consecință, spune ANRE, atât prețurile petrolului cât și cele ale produselor derivate, au crescut în ultimele zile astfel încât în intervalul ultimelor 14 zile utilizat de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, cotațiile Platts s-au majorat cu circa 10 % la benzină și cu circa 9% la motorină.

„ANRE asigură consumatorii finali de corectitudinea prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard și reiterează faptul că mecanismul actual de formare a prețurilor generează prețuri corecte și transparente, care reflectă fidel atât tendințele de creștere a cotațiilor internaționale, cât și cele de scădere”, susține Agenția într-un comunicat.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către ANRE în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a prețurilor la produsele petroliere și sunt publicate zilnic pe site-ul Agenției, iar benzinăriile din țară trebuie să le afișeze de la miezul nopții.