Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Peste opt mii de familii,…

Peste opt mii de familii, care și-au cumpărat locuințe prin Programul „Prima casă”, vor primi compensații de la stat. Hotărâre aprobată de Guvern

Cabinetul de miniștri a adoptat, în ședința din 25 ianuarie 2023, o decizie prin care peste 8 000 de familii, care și-au cumpărat locuințe prin Programul guvernamental „Prima casă”, vor primi compensații pentru achitarea dobânzii lunare a creditului ipotecar luat. Potrivit Executivului, măsura vine ca urmare a creșterii accelerate a ratei dobânzii. În acest scop, în bugetul de stat pentru anul 2023 au fost prevăzute 75 de milioane de lei.

„Volumul compensației acordate din bugetul de stat unui beneficiar se calculează în mărime de până la 4 puncte procentuale din suma majorării dobânzii calculate din soldul creditului rămas. Compensația se acordă lunar, pentru perioada ianuarie-iunie 2023. În cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, transferul compensației încetează din luna următoare celei în care a fost achitată ultima rată”, potrivit Hotărârii aprobate de Guvern.

Transferul compensațiilor pentru luna ianuarie se va efectua în luna februarie a acestui an, după punerea în aplicare a hotărârii de Guvern.

Hotărârea de Guvern privind acordarea compensațiilor pentru compensarea majorării ratei dobânzii la creditele parțial garantate de stat acordate în cadrul Programului de stat „Prima casă”.

Potrivit informațiilor din ianuarie 2023, de la lansarea Programului de stat „Prima Casă”, în martie 2018, au fost procurate 8 101 locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,43 de miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 2,1 miliarde de lei. Din 8 101 beneficiari, 5 560 sunt familii, iar 2 541 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de circa 31 de ani.

Valoarea medie a locuințelor procurate este de 640 de mii de lei, iar suprafața medie a locuințelor cumpărate prin intermediul Programului este de 60 m.p.

Din numărul total de locuințe procurate, 7 556 sunt amplasate în zonele urbane, iar 545 – în zonele rurale. 7 338 de locuințe procurate sunt apartamente, iar 763 – case de locuit individuale.