Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   O misiune a FMI a…

O misiune a FMI a început discuțiile cu autoritățile R. Moldova despre un nou program pentru trei ani

Prim-ministrul Ion Chicu a avut marți, 7 iulie, o întâlnire cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost inițiate negocierile unui nou program cu FMI. La ședința online a participat și guvernatorul BNM, Octavian Armașu, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.

„Timp de două săptămâni, misiunea FMI va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova pe marginea unui program ambițios care se va desfășura în următorii trei ani (2020-2023). Acesta se va baza pe acțiuni de susținere a economiei, pe promovarea unei bune guvernanțe fiscale și financiare, consolidarea statului de drept, măsuri anticorupție și alte domenii. Sprijinul financiar se ridică la 550 milioane de dolari. Cea mai mare parte din sumă va fi utilizată drept suport bugetar și o mică parte pentru completarea rezervelor valutare.

În cadrul întrunirii s-a discutat și despre instabilitatea politică din Republica Moldova care reprezintă singurul risc iminent ce ar putea împiedica îndeplinirea angajamentelor cerute de FMI. Astfel, misiunea va implica în discuții și unele forțe politice din Parlament. În această ordine de idei, în luna septembrie Memorandumul urmează a fi discutat în cadrul bordului FMI”, transmite Executivul de la Chișinău.

Conform unui comunicat emis de Reprezentanța permanentă a FMI în Republica Moldova, în perioada 7–22 iulie 2020, echipa de experţi ai FMI, condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții cu autoritățile Republicii Moldova la distanță, din sediul FMI la Washington.

Urmare a solicitării autorităților Republicii Moldova, echipa de experți va purta discuții pe marginea unui program nou pe trei ani, care se va axa pe un set complex de politici care să contribuie la menținerea stabilității macroeconomice, susținerea procesului de restabilire după pandemia COVID-19, promovarea bunei guvernanțe și reformelor instituționale, dar și la mobilizarea finanțării externe. Discuțiile se vor fixa pe protejarea independenței BNM, îmbunătățirea guvernanței bugetar-fiscale și guvernanței în sectorul financiar, consolidarea cadrului de combatere a corupției și promovarea statului de drept.