• Noi detalii despre jaful fără urme de la MAIB: Suma sustrasă s-a dublat

  Noi detalii despre jaful fără urme de la MAIB: Suma sustrasă s-a dublat
  11 iulie 2019 | 07:32

  Alexei Laza, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Investigații (INI), a declarat pentru ZdG că numărul persoanelor care depun declarații la poliție în calitate de persoane păgubite în dosarul furtului de la MAIB crește zilnic. Dacă luni, 8 iulie, conform estimărilor existau 31 de persoane păgubite cu suma de 29,4 milioane de lei, în doar o zi, suma s-a dublat, practic.

  „La ziua de ieri (marți, n.r.), erau deja audiate 51 de persoane. Situația se schimbă în fiecare zi, pentru că e perioada vacanțelor și multe persoane nu sunt în țară. Suma pagubelor era de peste 54 de milioane de lei la ziua de marți”, a precizat Laza. Cât despre persoanele care au participat la jaf, oficialul afirmă că aceștia „n-au lăsat nicio urmă. Au lucrat bine, bravo lor. Au lucrat foarte profesional, fără să lase urme”, a punctat Laza.

  Media Security”, compania de pază, care asigura paza sucursalei MAIB, nu a răspuns la solicitarea ZdG de a discuta la subiect, angajații companiei menționând că nu pot vorbi despre acest caz.

  Alexei Laza afirmă însă că „e greu de vorbit” despre implicarea angajaților companiei de pază. „Compania, nu pot să spun că a făcut tot posibilul, dar și-a făcut lucrul. De ce poliția a fost anunțată atât de târziu? Era zi de sâmbătă, când cineva din trecători a observat că geamurile din spate erau sparte. Ei nu au pătruns prin ușa centrală, ci prin spate, prin geam. Au tăiat gratiile, au forțat geamul de termopan și au intrat. Pază fizică la bancă nu era. De asta și s-a întâmplat ce s-a întâmplat, dar noi nu știm care era înțelegerea dintre bancă și compania de pază. Vom stabili”, a precizat Laza.

  „Noi, la ziua de azi, nu avem niciun bănuit. Camerele de supraveghere au fost deconectate. Aici a lucrat o persoană care cunoaște foarte bine procedura și cum funcționa totul. Casetele alea nu aveau conectare la sistemul de alarmă. Pur și simplu, filiala băncii are un sistem de alarmă care a fost deconectat totalmente. Și camerele de supraveghere, și semnalul radio. Toate astea s-au făcut din interiorul băncii. Presupunem că a fost implicat cineva care, posibil, a activat la bancă sau la compania de pază. E un volum de lucru foarte mare”, a punctat șeful adjunct al INI

  Cât costă și în ce condiții poți închiria o „casetă de siguranță” la MAIB

  Conform regulamentului MAIB, orice persoană, cetățean al R. Moldova sau cetățean străin, poate lua în chirie o casetă „de siguranță” în baza unui contract și a unei taxe lunare. Potrivit informațiilor de pe site-ul MAIB, la sucursala Buiucani a băncii erau disponibile 126 de safeuri cu casete. Persoanele care închiriază casete la MAIB achită lunar câteva sute de lei. Arenda unei casete mici costă 170 de lei pe lună, iar arenda unei casete mari – 220 de lei. Anual, prețul de arendă al unei casete mici costă 1800 de lei, iar al unei casete mari, 2400 de lei.

  Clienților li se interzice să păstreze în casetă arme, muniţii, explozibil, substanţe narcotice, substanţe toxice şi alte substanţe similare acestora, orice produse perisabile sau urât mirositoare, bunuri dobândite pe cale ilegală sau urmărite pe cale penală. Totodată, deponentul are dreptul să acceseze și să utilizeze caseta în cadrul programului obişnuit de lucru al sucursalei, iar timpul de aflare a persoanei în tezaurul cu casete de siguranţă nu va depăşi 15 minute.

   Moldova-Agroindbank SA a fost fondată pe 8 mai 1991, fiind considerată prima bancă fondată în R. Moldova independentă

  Deschiderea casetei se efectuează cu 2 chei diferite, cea a deponentului sau a persoanei împuternicite şi a reprezentantului băncii. Introducerea sau scoaterea bunurilor în și din casetă se efectuează de către deponent de sine stătător, în prezenţa, reprezentantului băncii, doar că acesta nu va participa la introducerea sau scoaterea bunurilor în sau din casetă, aflându-se la distanţă, fără a vedea bunurile plasate sau scoase de către deponent. Cu alte cuvinte, conform contractului, banca nu cunoaște valoarea bunurilor pe care un deponent le depozitează în casetele pe care acesta le închiriază. Suma de 54 de milioane de lei stabilită drept prejudiciu a fost estimată în baza declarațiilor persoanelor păgubite.

  Cum a derulat „Jaful perfect”

  Sâmbătă, 6 iulie 2019. Ora 09.15. Printr-un apel telefonic, poliția este anunțată despre producerea unui furt bancar la sucursala Buiucani a Moldova-Agroindbank (MAIB). Apelul nu vine de la agenția de pază care asigura protecția instituției bancare, ci de la angajații băncii, abia peste câteva ore după ce furtul deja se consumase. Din 84 de casete individuale, mai multe persoane necunoscute au sustras bunuri materiale, bijuterii și acte, după ce au stins lumina, au distrus sistemul de alarmă, au deteriorat o parte din camerele video, au tăiat gratiile de la geam și au deteriorat lacătul de la camera special amenajată unde erau amplasate casetele cu bunuri.

  Poliția acuză banca că nu a luat toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea infracțiuni, în timp ce instituția financiară anunță că, pe lângă asigurarea măsurilor suplimentare de securitate, serviciul casete de siguranţă urmează a fi reformat conform celor mai bune practici bancare internaţionale. Banca oferă o recompensă de 1 milion de lei pentru cei care vor oferi detalii care pot duce la identificarea persoanelor implicate în jaf.

  IGP afirmă că banca nu a respectat toate măsurile de securitate

  Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat de presă, că, în noaptea de 5 spre 6 iulie 2019, din camera special amenajată pentru păstrarea casetelor de siguranță, persoane necunoscute au sustras, din 84 de casete individuale, mijloace financiare, bunuri materiale, bijuterii și acte, după care au părăsit locul faptei. Poliția a stabilit că infractorii au pătruns în bancă forțat, prin tăierea gratiilor de la geam și prin deteriorarea lacătului de la camera special amenajată.

  În același comunicat, poliția vine cu acuzații în adresa instituției bancare. „Faptul că la filială nu au fost luate toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea cazuri, relevă absența totală a unei preocupări din partea entității comerciale, dar și a instituțiilor responsabile de implementarea standardelor de siguranță în sistemul financiar-bancar”, anunță IGP, precizând că, „din primele cercetări efectuate, rezultă că fapta a fost plănuită cu mult timp înainte”. Pe marginea cazului a fost inițiată o cauză penală pentru „furt în proporții deosebit de mari”, fiind format un grup de lucru pentru investigarea cazului.

  Banca se apără și oferă 1 milion de lei pentru cei care vor aduce informații

  MAIB, instituția bancară care a fost ținta jafului, a reacționat după ce subiectul a fost deja mediatizat în presă. Inițial, la 6 iulie, banca a anunțat că persoanele care au participat la furt au pătruns în instituție „deconectând sucursala de la reţeaua electrică, distrugând sistemul de alarmă şi deteriorând o parte din camerele video”.

  Peste două zile, banca a respins acuzațiile aduse de IGP. „Banca dispune de unul dintre cele mai complexe sisteme de securitate, inclusiv în sucursala Chişinău-Buiucani. Standardele şi cerinţele de securitate au fost integral respectate, fapt cunoscut şi de organele de drept. Serviciile de securitate contractate de bancă şi prestate de o companie licenţiată de MAI corespund standardelor impuse în condiţiile de licenţiere. Învinuirea adusă băncii precum că ar demonstra „absenţă totală a unei preocupări […] pentru implementarea standardelor de siguranţă în sistemul financiar bancar” nu corespunde realităţii”, se arată în comunicatul instituției.

  Serghei Cebotari

  Între timp, mai mulți clienți au fost la sediul băncii și au cerut instituției financiare să intervină astfel încât aceștia să-și poată recupera bunurile.

  Imediat, Consiliul MAIB, întrunit în regim de urgenţă, a anunțat că a luat decizia „fără precedent” de a compensa fiecare client păgubit cu o sumă de până la 500 de mii de lei. Hotărârea, anunța banca, a fost luată în pofida prevederilor contractuale şi a practicilor naţionale şi regionale bancare. „Este o situaţie fără precedent pentru R. Moldova şi pentru MAIB. Eforturile noastre sunt îndreptate în primul rând spre clienţii afectaţi, pe care îi asigurăm că vom lucra non-stop, pentru a contribui la soluţionarea operativă a acestui caz de către organele de anchetă, depistarea şi tragerea la răspundere a infractorilor. Întreaga conducere a băncii, întregul Consiliu, regretă cele întâmplate”, a comentat Serghei Cebotari, preşedintele Comitetului de Conducere al MAIB.

  În acest scop, banca a anunțat un fond de recompensă de un milion de lei potenţialilor informatori în schimbul furnizării datelor care ar contribui la reţinerea celor care au participat la jaf şi la recuperarea bunurilor furate. Banca a anunțat și faptul că, pe lângă asigurarea măsurilor suplimentare de securitate, „serviciul casete de siguranţă urmează a fi reformat conform celor mai bune practici bancare internaţionale”.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Socialiștii sunt îndemnați să bea ceai și să se vaccineze, după ce au cerut demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. „După comunicatul PSRM de azi, nu poți decât să co…
  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  Infectarea lucrătorilor medicali din R. Moldova cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 75% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare, conform datelor Ministerului Sănătății, Mun…
  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit duminică în apropierea aerodromului de la Vadul lui Vodă. Două echipaje de pompieri și o ambulanță au intervenit. În avionul de mici dimensiuni se aflau două persoane,…
  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. Solicitarea PSRM se regăsește în declarația adoptată duminică în cadrul ședin…
  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris

  Colacul este un simbol al recunoștinței, oferit nanilor la botez, la nuntă sau împodobind toiagul colindătorilor. Gospodinele împletesc colaci în trei, șase sau douăsprezece vițe și se străduiesc să-i gătească…
  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris