Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Motorina se scumpește cu 52…

Motorina se scumpește cu 52 de bani. ANRE a afișat noile prețuri la carburanți

Sursa foto: digi24.ro

Miercuri, 12 octombrie 2022, motorina se scumpește cu 52 de bani, iar benzina cu 19 bani, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, un litru de motorină va costa 27 de lei și 39 de bani, iar un litru de benzină cu cifra octanică A 95 va costa 25 de lei.

Pe 11 octombrie, motorina s-a scumpit cu 49 de bani, iar benzina cu 24 de bani, față de prețurile din 10 octombrie. Astfel, timp de două zile, motorina s-a scumpit cu peste 1 leu, iar benzina cu aproape 45 de bani.

Săptămâna trecută, ANRE anunța că decizia reprezentanților țărilor OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), din 5 octombrie, privind reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili/zi a dus la o creștere bruscă a cotațiilor Platts pentru benzină și motorină. Potrivit ANRE, creșterea bruscă „a început cu o zi înainte de reuniunea de la Viena a reprezentanților țărilor OPEC+”.

Reprezentanții ANRE menționau că decizia OPEC+ „a avut drept efect o creștere imediată a prețurilor la petrol, care au atins cel mai înalt nivel din ultimele 3 săptămâni, marca Brent ajungând să fie tranzacționată la 93,37 $/baril”.

Grupul OPEC+, compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței, a decis miercuri, 5 octombrie, cea mai semnificativă reducere a producției de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piața e tensionată, în pofida presiunilor SUA și ale altor țări pentru a pompa mai mult, transmite Reuters.

Reuniți la Viena, reprezentanții celor 13 state membre ale Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și ai celor 10 state aliate, aflate sub umbrela OPEC+, au convenit ca, începând din noiembrie, să-și reducă producția cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creșterea prețurilor.