Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Lista măsurilor de prevenire și…

Lista măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale, aprobată de Guvern

Măsurile de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătirea pentru sezonul de încălzire 2022-2023 au fost aprobate de Guvern în cadrul ședinței din 24 august.

Astfel, potrivit Executivului, documentul prevede:

1. Aprobarea măsurilor necesare în vederea prevenirii și atenuării impactului în caz de limitare a furnizării gazelor naturale.

Acestea vizează buna organizare a gestionarilor consumatorilor de energie și a sistemelor de alimentare cu energie termică și electrică, în special:

  • accelerarea implementării programelor de eficientizare a consumului de energie;
  • întreprinderea acțiunilor necesare pentru facilitatea importului de materie primă pentru producerea biocombustibililor solizi;
  • identificarea măsurilor de aplicare a facilităților fiscale pentru promovarea surselor de energie regenerabilă și a eficienței energetice;
  • întreprinderea măsurilor de asigurare a necesarului de lemne de foc pentru sezonul de încălzire 2022-2023 etc.

2. Aprobarea a 27 de măsuri pentru reducerea și atenuarea impactului unei potențiale crize a gazelor, în conformitate cu 3 scenarii cu probabilități de limitare a furnizării gazelor naturale în proporție de 35%, 50% sau 100%.

3. Primele 5 măsuri de reducere a consumului de gaze naturale cu sau fără apariția unor limitări de furnizare a gazelor naturale se aplică în mod obligatoriu, indiferent dacă vor exista sau nu limitări de livrare a gazelor naturale.

Următoarele se vor aplica gradual, în funcție de scenariul real de limitare al furnizărilor de gaze.

Printre acestea se numără: reducerea cu 10 % a temperaturii agentului termic livrat în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică; trecerea SA „Termoelectrica” (CET Sursa 1) la combustibil alternativ (păcură); utilizarea stocurilor de gaze naturale din rețelele de transport naționale; utilizarea stocurilor strategice de gaze naturale disponibile etc.

Tot aici se regăsesc măsurile privind sistarea iluminatului stradal și organizarea orelor online.

Mai exact, responsabil de organizarea procesului de studii online, în caz de necesitate, va fi Ministerul Educației și Cercetării, fiind recomandată următoarea măsură de reducere a consumului de gaze naturale:

„Analizarea posibilităților și, în caz de necesitate, organizarea procesului de învățământ la distanță/on-line pentru instituțiile de învățământ, unde nu există alte surse de încălzire”.

Se recomandă Administrației Publice Locale ( APL):

„Analizarea posibilităților de reducere a consumului de energie electrică în cadrul sistemelor de iluminat public și cel neesențial (publicitar, arhitectural, etc.) și, în caz de necesitate, optimizarea programului de funcționare a acestora”.

4. Instituirea Comisiei Guvernamentale de coordonare a măsurilor de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale și pregătire pentru perioada sezonului de încălzire 2022-2023.

Din componența acesteia vor face parte reprezentanți ai autorităților și întreprinderilor de profil. Comisia va aproba decizii operative, în caz de necesitate, pentru asigurarea consumatorilor cu energie, precum ar fi facilitarea procesului de aplicare a prevederilor Planului și elaborarea propunerilor pentru a fi înaintate în adresa Comisiei pentru Situații Excepționale.

Executivul susține că proiectul a fost coordonat cu autoritățile interesate, întreprinderile din domeniul energetic, inclusiv cu reprezentanți ai societății civile, propunerile şi sugestiile cărora au fost luate în considerare

Scopul proiectului constă în identificarea și realizarea în termeni utili a măsurilor de prevenire și de atenuare a impactului unei posibile crize energetice asupra prețurilor și securității aprovizionării cu energie a R. Moldova”, spun reprezentanții Guvernului.

Săptămâna trecută, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spunea că nu exclude că la iarnă copiii ar putea învăța „o perioadă scurtă online” sau ar putea avea „o vacanță mai mare”, în cazul unei situații extreme în ceea ce privește livrarea gazelor naturale. De asemenea, ministrul Spînu declara că măsura de prevenire și atenuare a impactului crizei energetice privind sistarea iluminatului stradal după ora 23:00 va rămâne „la discreția autorităților locale”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui video publicat pe pagina de Facebook a ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în care au fost oferite detalii despre Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2022-2023.

„Facem tot posibilul ca să asigurăm școlile cu combustibil alternativ, lemn și cărbune. Pentru școlile care pot utiliza doar gazul, ne vom asigura să livrăm suficient gaz pentru încălzire. În același timp, conform planului, într-o situație extremă, nu excludem că în mijloc de iarnă va trebui să învățăm o perioadă scurtă online sau să avem o vacanță mai mare. Până atunci, de 1 septembrie, mergem toți la școală”, spune ministrul Spînu.

Cât despre sistarea iluminatului stradal după ora 23:00, ministrul Andrei Spînu spunea că decizia respectivă a fost lăsată „la discreția autorităților locale”.

„Această decizie, am considerat ca să o lăsăm la discreția autorităților locale. Suntem o țară de gospodari și putem decide când trebuie să economisim”, a menționat Spînu.

De asemenea, Andrei Spînu spunea că și în acest an cetățenii vor primi compensații la facturile pentru gazele naturale, însă vor primi acest ajutor doar „cei care au mai multă nevoie”, adică 80% dintre cetățeni.Publicitate

„Ministerul Muncii și Protecției Sociale a elaborat mecanismul care va veni și va compensa în factură pe cei care au nevoie, noi credem că cei care au mai multă nevoie, trebuie să primească mai mult ajutor. Din calculele noastre, peste 80% din gospodării vor primi suport”, a mai declarat ministrul Spînu.

Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2022-2023, presupune, potrivit ministrului Andrei Spînu, economisirea voluntară, a minim 15% din consumul normal de gaze naturale, pregătirea surselor alternative de încălzire și crearea stocurilor de gaze naturale.

„Ne propunem să economisim voluntar, minim 15% din consumul normal de gaze. Așa fac toate țările din Europa: Germania, România, Polonia, Italia. Și așa vom face și noi. Repet, este o măsură voluntară.

Ne pregătim cu surse alternative de încălzire. Vom achiziționa păcură pentru Termoelectrica. Moldsilva se va sigura că ajunge lemn pentru fiecare. Vom cumpăra mai mult cărbune.

Facem stocuri de gaze, deja avem făcute 24 de milioane de metri cubi și avem contractat un credit de 300 de milioane de euro. În caz de necesitate, vom folosi aceste resurse pentru a cumpăra gaz de pe piețele internaționale.

În caz de sistare de 100% a livrărilor de gaz de către Gazprom, avem un plan din 27 de măsuri care va fi aplicat pentru a trece cu bine de această iarnă. Printre ele, reducerea temperaturii agentului termic cu 10%, importul de energie electrică din Ucraina în cantități mai mari, lucru de la distanță în sectorul public și/sau privat. Limitarea consumului de gaz pe timp de weekend.

Se va crea o comisie guvernamentală care va include toate personale responsabile pentru a gestiona implementarea acestui plan. Comisia va decide aplicarea măsurilor doar dacă situația o va cere”, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Anterior, ministrul Andrei Spînu declara că indiferent de decizia pe care s-ar putea să o ia Gazprom, vor fi luate măsuri pentru a reduce consumul de gaze, în perioada rece, cu minim 15% și pentru a asigura cetățenii cu energie.

„Avem rezerve financiare pentru a putea face față unor situații extreme. Mă refer la limitarea sau întreruperea livrărilor de gaze naturale. Suplimentar, trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru a reduce din consum acolo unde este posibil. Ne propunem o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaze naturale, așa cum o fac toate țările din Uniunea Europeană”, a spus anterior ministrul Andrei Spînu.

Sistarea iluminatului stradal după ora 23:00 și studii online 10 zile pe lună. Măsurile propuse de Guvern pentru prevenirea și atenuarea impactului crizei energetice în caz de limitare a furnizării gazelor naturale. Proiect, supus consultărilor publice – DOC

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.