Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Infografic/ Cât le-a costat pe…

Infografic Cât le-a costat pe formațiunile care au acces în Parlament un vot la alegerile anticipate: votul Partidului ȘOR e cel mai „scump”, în timp ce un mandat de deputat l-a costat pe Șor aproape un milion de lei

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 cele trei partide care au acces în Parlamentul de la Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Politic ȘOR (P. Șor) au cheltuit în total puțin peste 18 milioane de lei.

Ziarul de Gardă a calculat cât le-a costat un vot pe fiecare dintre cele trei partide, raportând suma cheltuielilor electorale din rapoartele financiare prezentate Comisiei Electorale Centrale (CEC) la numărul de voturi obținute în cadrul scrutinului parlamentar.

Cel mai scump este votul Partidului ȘOR, urmat de votul BECS, iar cei mai puțin bani pentru un vot fiind cheltuiți de PAS, formațiunea care a obținut și majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău.


Rezultatele preliminare finale ale scrutinului din 11 iulie prezentate de CEC:

PAS: 52,80% (774 754 voturi), 63 de mandate
BECS: 27,17% (398 678 voturi), 32 de mandate
ȘOR: 5,74% (84 185 voturi), 6 mandate

Cei mai puțini bani pentru un vot i-a cheltuit PAS, formațiunea care a obținut majoritatea absolută în Parlament – 8,28 lei. Pe reprezentanții Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor un vot i-a costat de două ori mai mult decât pe cei de la PAS, mai exact 16 lei.

Cel mai scump vot este cel al Partidului Politic „ȘOR” condus de Ilan Șor, politicianul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și anunțat în căutare internațională. Un vot obținut de Partidul ȘOR e mai scump de aproape opt ori decât un vot luat de PAS, mai exact un vot ȘOR = 63,79 de lei.

ZdG

ZdG a calculat cât le-a costat pe cele trei formațiuni politice și un mandat de deputat.

Pe partidul lui ȘOR un mandat de deputat în noul Parlamentul ales de la Chișinău l-a costat aproape un milion de lei – 895 100 de lei, în timp ce pe comuniști și socialiști un mandat de parlamentar i-a costat de patru ori mai puțin decât pe cei de la ȘOR – 199 754 de lei.

Și de această dată cei mai puțini bani, pentru un mandat de deputat, i-a costat pe reprezentanții PAS, mai exact 101 846 lei.

ZdG

Cheltuielile declarate de PAS, BECS și P. ȘOR la CEC, în campania electorală:

Partidul Acțiune și Solidaritate

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”  a declarat cheltuieli de 6.416.304 lei la sfârșitul campaniei electorale pentru anticipatele din 11 iulie.

Veniturile Partidul Acțiune și Solidaritate în campania electorală, potrivit raportului, constituie la fel 6.416.654 lei.

Donațiile partidului constituie 565.355,68 lei.

PAS

Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor


Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor declară că a cheltuit în campania electorală 6.392.130 lei și a avut tot atâtea venituri.

BESC spune că a recepționat donații în valoare de 583.158,68 lei.

BECS

Partidul Politic ȘOR

Partidul Politic „Șor” a declarat la CEC cheltuieli totale de 5.370.600 lei.

Donațiile Partidul ȘOR constituie 312.973,00 lei.

P. ȘOR

Scorul obținut de PAS, BESC și ȘOR la anticipatele din 11 iulie

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat clar alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie și poate forma de unul singur Cabinetul de miniștri de la Chișinău, potrivit rezultatelor preliminare prezentate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare.

În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat.

Datele CEC arată că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători.

Potrivit datelor preliminare finale, PAS obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.

Campania de milioane. Lideri la cheltuieli – Blocul electoral „Renato Usatîi”, PAS, Partidul „Șor” și Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. În top – costurile de publicitate