Încă aproape 40 de mii de deponenți urmează să-și recupereze banii de la cele trei bănci fraudate

Un număr de 39 583 de persoane fizice urmează să primească 16,6 mil. de lei de la cele trei bănci fraudate în urma „furtului miliardului”. Din suma totală, 4,1 mil. de lei vor merge la 50 de persoane care au solduri mai mari de 20 mii de lei (plafonul garantat prin lege). Banca Națională a Moldovei (BNM) a inițiat, începând cu data de 5 februarie 2018, consultarea publică a proiectului Legii cu privire la onorarea prioritară a creanțelor persoanelor fizice față de băncile în proces de lichidare: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

În octombrie 2015, atunci când au fost retrase licențele de desfășurare a activităților financiare și inițiată procedura de lichidare pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, a fost efectuat transferul mijloacelor persoanelor fizice de la băncile menționate către alte bănci dobânditoare. Totodată, potrivit BNM, la momentul efectuării transferului, o parte din soldurile creanțelor persoanelor fizice erau înregistrate la alte conturi, iar includerea acestora în listele pentru transfer la alte bănci dobânditoare nu s-a efectuat. Proiectul de lege  prevede soluționarea problemei ce ține de onorarea acestor creanțe.

Prezentul proiect stabilește că, creanțele persoanelor fizice, înregistrate la BNM, față de cele trei bănci vor fi onorate înaintea categoriilor de creanțe enumerate în Legea instituțiilor financiare.

Prezenta lege nu se va aplica pentru următoarele categorii:

 • creanțele acționarilor- persoane fizice,
 • creanțelor persoanelor fizice afiliate,
 • creanțelor persoanelor fizice identificate ca fiind neconforme legislației cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului,

excepție fiind creanțele persoanelor sus-menționate privind plata salariilor, remunerațiilor de autor, privind repararea prejudiciilor cauzate prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătății, ori prin deces, precum și plata pensiilor, a pensiilor de întreținere, burselor, indemnizațiilor sociale.

Proiectul prevede că pentru persoanele fizice creanțele cărora depășesc suma de 20 de mii de lei, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială vor transmite lista creanțelor și vor obține aprobarea prealabilă a Comisiei Speciale create în baza Hotărârii Guvernului din noiembrie 2014.

Sursa mijloacelor pentru onorarea creanțelor va fi din contul mijloacelor bănești obținute din valorificarea activelor celor trei bănci în proces de lichidare, pe măsura acumulării mijloacelor respective. Odată cu aprobarea prezentei legi, persoanele vor avea la dispoziție doi ani de zile pentru a-și primi banii. După expirarea termenului de doi ani, persoanele care nu se vor prezenta, își vor pierde dreptul de plată prioritară. Aceste creanțe vor fi onorate conform ordinii generale a claselor de creanțe prevăzute în Legea instituțiilor financiare.

Proiectul de lege se află deocamdată în proces de consultare publică.

Frauda bancară cu implicarea celor trei instituții bancare a avut loc pe parcursul a cel puțin 3 ani, între 2012-2014. Drept rezultat, prin oferirea de credite frauduloase, din sistemul bancar au fost furați 2,9 miliarde de dolari. La 21 decembrie 2017, Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut publică sinteza Raportului Kroll-2. Asemeni primului document furnizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, contractate de R. Moldova pentru elucidarea furtului din sistemul bancar, cel de-al doilea Raport vorbește despre Ilan Șor și un grup de 77 de companii care au legături cu acesta, drept principalii beneficiari ai tranzacțiilor de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

 

 

Sursa foto: MoldNews.md

 

 

 

 

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Vlad

  Stunci unde s-au dus miliardele pe care un simplu prim-ministru Leanca zicea ca a dat bani din Banca Natrionala pentru ca sa nu piarda cetatenii care aveau depuneri la acele banci depuneri…

 2. 8

  AI vorbit mult, dnă Șveț, dar moldovenii simpli n-au înțeles nici de-un Băț! De unde se i-au banii? De la escrocul Ilan Șor? De la protectorul lui, oligarhul Plahotniuk? De la foarte simplu, dar foarte complicat de prost exprim ministru Iurie Leancă? De la derbedeul exguvernator Dorin Drăguțanu? Sau de la tot poporul moldovenesc?

  P.S. DREPTUL LA REPLICĂ

  Mesajul de mai sus cu “săracii…” și “RAIDER” nu-mi aparține!

  Moșneagul schizofrenic, care postează cu zeci de nume diferite tot felul de prostii
  continuă să posteze tâmpenii schizofrenice și cu numele meu ‘Reporter’. Rog în mod repetat dl Modelator să nu-i mai permită acest lucru!

  Când îi văd tâmpeniile schizofrenice postate în numele meu mă simt de parcă a-și
  mânca din aceiași strachină cu un sifilitic!

 3. Paulică

  Da-i clar și fără Șveț! Banii, cei 2,9 miliarde de dolari au fost furați de escrocul Ilan Șor de la tot poporul moldovenesc și acum se întorc deponenților mai mult sau mai puțin onești TOT DE LA POPORUL MOLDOVENESC! Și nu ne mai trebuie nici un fel de Șveț, ca să înțelegem că am fost trași pe Băț!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *