Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Hotelul „ZAREA” rămâne în proprietatea…

Hotelul „ZAREA” rămâne în proprietatea statului. Concursul de privatizare a eșuat

Agenția Proprietății Publice anunţă că la concursul comercial de privatizare a complexului patrimonial unic – întreprinderea de stat Hotelul „ZAREA” până la data de 18 august, ora 16:00 nu a fost depusă nicio ofertă, scrie Mold-street.

 „În perioada 17 iulie – 18 august 2020, Agenția Proprietății Publice a organizat concursul comercial de privatizare a complexului patrimonial unic – Î.S. Hotelul  „ZAREA”, mun. Chișinău, str. Anton Pann 4, (Comunicatul informativ a fost publicat în Monitorul Oficial al Republici Moldova nr. 180-187 din 17 iulie 2020). Până la data de 18 august, ora 16:00 (termenul-limită de recepționare a ofertelor  de participare la concurs), nu a fost depusă nici o ofertă pentru privatizarea Î.S. Hotelul  „Zarea”, anunță Agenția Proprietății Publice.

În consecinţă noua tentativă de privatizarea a hotelului Zarea a eşuat. Aceasta  chiar dacă preţul cerut a fost de 29,56 milioane lei, cu circa 20% mai mic decât acum 4 ani.

Capitalul social al întreprinderii este de 4,11 milioane de lei şi el demult figurează în lista întreprinderilor de stat pasibile privatiztării, Anul trecut întreprinderea a înregistrat venituri de 7,5 milioane lei şi un profit de doar 343.000 lei. Comparativ cu anul 2018 veniturile au crescut cu 20%, iar profitul de circa 4 ori.

Hotelul Zarea este amplasat în centrul istoric şi de afaceri al capitalei vizavi de casa muzeu A. Puşkin, la 7 minute de mers de la Piaţa Marii Adunări Naţionale şi monumentul lui Ştefan cel Mare, Preşedinţia şi Clădirea Guvernului, se arată în descrierea oferită de hotel pentru oaspeți.

În apropierea hotelului sunt amplasate mai multe obiective turistice şi culturale, precum Teatrul de Operă şi Balet „Maria Bieșu”, Teatrul Cehov şi Teatrul Eminescu, Sala cu Orgă şi Filarmonica Națională.

Clădirea cu 12 etaje a fost construită în anul 1980. Fiecare etaj este constituit din 17 camere separate în 4 blocuri.

De notat că în cadrul acestei runde de privatizare Agenția Proprietății Publice a scos la privatizare active și bunuri estimate la peste 1,2 miliarde de lei.

Cel mai valoros bun scos la vânzare este pachetul de 78,28% de acțiuni de la SA Metalferos. Prețul cerut de Guvern este de circa 907,8 milioane lei, cu circa 200 milioane lei mai mult decât se estimase anterior. 

Deocamdată au fost vândute trei bunuri în valoare de peste 11 milioane lei.