Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul încurajează consumatorii casnici să…

Guvernul încurajează consumatorii casnici să dezvolte proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile: Va fi simplificată procedura de instalare și admitere în exploatare a centralelor fotovoltaice

Guvernul simplifică procedura de racordare, instalare și admitere în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici. În acest sens, Cabinetul de miniștri a dat aviz pozitiv, în cadrul ședinței din 25 iulie, la un proiect de lege, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către un grup de deputați, care vine să promoveze utilizarea energiei din surse regenerabile.

Potrivit Executivului, scopul proiectului de lege este de „a opera mai multe modificări la legislație pentru a încuraja consumatorii casnici să dezvolte proiecte de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru acoperirea consumului propriu în limita capacităților contractate”.

Astfel, potrivit modificărilor propuse în inițiativa legislativă, va fi micșorat, de la maxim 30 zile la 10 zile calendaristice, termenul de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor de producere din surse regenerabile de capacități mici destinate pentru acoperirea consumului propriu.

De asemenea, va fi exclusă obligația de obținere a actului de corespundere pentru consumatorii casnici, care vor monta instalațiile de producere din surse regenerabile în limitele puterii contractate. În acest caz, admiterea în exploatare a instalației de producere se confirmă prin declarația electricianului autorizat.

Totodată, în cazul consumatorilor casnici, la proiectare nu va fi necesar certificatul de urbanism/ autorizație de construcție, iar proiectul tehnic se va realiza doar pentru compartimentul energie electrică și rezistența construcției.

Se propune și modificarea zilei de achitare de către furnizor a surplusului de energie electrică generat în rețea de către consumatorul final, deținător al unei centrale electrice, care produce energie electrică din surse regenerabile pentru uz propriu, de la sfârșitul anului – 31 decembrie la data de 31 martie, încât cetățenii să poată valorifica în timpul iernii energia produsă pe timp de vară.

„Modificările propuse în inițiativa legislativă vin să ajute consumatorii, în mod particular pe cei casnici, care reprezintă cea mai vulnerabilă categorie. Astfel, vor fi reduse costurile investiționale și costurile pentru punerea în funcțiune a unei centrale electrice ce utilizează surse regenerabile de energie pentru acoperirea consumului propriu a consumatorului casnic. Acest lucru va avea ca efect majorarea producerii interne de energie electrică”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, adoptată în 2016, are drept scop instituirea unui cadru juridic pentru promovarea şi utilizarea energiei din surse regenerabile şi stabileşte obiectivele naţionale obligatorii privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, precum şi ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final de energie în transporturi. Legea defineşte normele referitoare la schemele de sprijin, la garanţiile de origine, la procedurile administrative, la accesul producătorilor de energie din surse regenerabile la reţele.

VIDEO/ Zero lei la factură. Cum a devenit Feștelița primul sat inteligent energetic din R. Moldova