Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Guvernul Germaniei va finanța Fondul…

Guvernul Germaniei va finanța Fondul de reducere a vulnerabilității energetice cu 40 de milioane de euro, anunță Marcel Spatari

Sursa foto: Facebook

R. Moldova va semna, în curând, un acord prin care Guvernul Germaniei va finanța Fondul de reducere a vulnerabilității energetice cu 40 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut joi, 17 noiembrie, de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul conferinței de presă unde a oferit detalii despre valoarea compensațiilor acordate de Guvern pentru consumul de energie pentru perioada rece a anului.

„(…) Acest mecanism nou care este unul foarte transparent și corect, mult mai țintit pe necesitățile celor care au nevoie de ajutor, ne ajută să cheltuim eficient și echitabil sursele, iar acest lucru este apreciat de partenerii țării noastre. În curând va fi semnat un acord prin care Guvernul Germaniei va finanța Fondul de reducere a vulnerabilității energetice cu suma de 40 de milioane de euro. Iarna nu va fi ușoară, dar datorită responsabilității în administrarea banilor publici și a solidarității cetățenilor vom reuși să trecem cu bine peste aceste provocări (…)”, a declarat Spatari.

Joi, 17 noiembrie, Marcel Spatari a oferit detalii despre valoarea compensațiilor acordate de Guvern pentru consumul de energie pentru perioada noiembrie 2022-martie 2023, precum și valoarea plafoanelor de consum eligibile pentru compensații.

Potrivit ministrului, pentru consumatorii casnici de gaze naturale, volumul maxim compensat va fi de 180 metri cubi pe lună, cu 30 metri cubi mai mult față de plafonul stabilit anul trecut. Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 Gcal pe lună. De asemenea, vor fi oferite compensații la energia electrică în limita unui plafon de 75 kwh pe loc de consum pentru categoriile de vulnerabilitate energetică foarte ridicată și ridicată.

Compensațiile vor fi oferite direct în factură și constituie 5 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut.

Pe 25 noiembrie curent va fi lansat calculul pentru determinarea categoriei de vulnerabilitate energetică pentru obținerea compensațiilor lunare la gaze naturale, energie termică și energie electrică, care vor fi acordate în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Astfel, începând cu data de 25 noiembrie, cetățenii vor fi anuntați prin sms, poșta electronică și în cabinetul personal din sistemul informațional despre categoria de vulnerabilitate energetică. De asemenea, în fiecare lună, categoria de vulnerabilitate va fi indicată în facturi.

Programul „Ajutor la contor”: a fost lansată platforma „compensatii.gov.md”, unde cetățenii se pot înregistra pentru a solicita compensații la energie

Platforma online „compensatii.gov.md”, elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a fost lansată pe 12 octombrie 2022. Aceasta face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, care este implementat de către Minister cu sprijinul UE și a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Destinat cetățenilor care doresc să solicite compensații la energie, site-ul va fi utilizat pentru depunerea cererii și atribuirea unui grad de vulnerabilitate energetică, în baza acelei cereri.