Expert: “Pastila privind noul acord cu FMI este amăruie”

Nesemnarea unui acord cu FMI ar însemna blocarea definitivă a relațiilor cu partenerii externi, iar semnarea ar însemna asumarea unor riscuri politice în ajun de alegeri. Este vorba de revizuirea bugetului de stat și convertirea creditului de urgență de 13.2 miliarde de lei acordat celor trei bănci devalizate (BEM, Banca Socială și Unibank n.a) în datorie de stat, scrie viitorul.org.

„Primul examen pe care va trebui să-l treacă Guvernul în fața FMI e să vină cu un buget realist or, în altfel de condiții nu cred că fondul ar discuta cu Chișinăul. Bugetul votat de Parlament este irealist cu o creștere a cheltuielilor nemaivăzută în ultimii cinci ani și o creștere a deficitului foarte mare. (…) Un acord cu FMI nu poate fi semnat înainte de rectificarea bugetului în condițiile în care toți finanțatorii vor să vadă care sunt prioritățile R. Moldova și pe ce sunt cheltuiți banii”, a explicat expertul în economie, Veaceslav Ioniță.

În varianta optimistă, potrivit spuselor lui Ioniță, Chișinăul în anul 2016 va beneficia de 2-3 miliarde de lei, suport bugetar. „Pastila privind noul acord cu FMI este amăruie. Guvernul va trebui să rectifice bugetul și să convertească în datorie de stat creditele de urgență oferite băncilor devalizate”, a menționat expertul.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Victor Grigoriu

    Da cine-o zis ca acordul cu FMI nu va fi semnat? Vedem in octombrie rezultatul final, apoi facem concluzii apocaliptice

    • Alissa A.

      Speram ca va fi incheiat acest acord cu FMI, deoarece este important acest acord pentru tara noatra pentru a urca treptele dezvoltarii cu brio!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *