Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Proiectul legii bugetului de…

DOC Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023, aprobat de Guvern, la doar câteva ore după ce a fost făcut public

Imagine simbol

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost aprobat miercuri, 7 decembrie, de către membrii Cabinetului de miniștri, la doar câteva ore după ce a fost publicat pe portalul particip.gov.md și pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Pentru anul 2023, veniturile bugetului de stat se estimează în sumă de 64,9 miliarde de lei, iar cheltuielile se estimează în sumă de 83,2 miliarde de lei. Deficitul bugetului de stat este prevăzut în sumă de 18,3 miliarde de lei.

În debutul ședinței de Guvern, bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a cerut membrilor Cabinetului de miniștri să amâne examinarea documentului pe motiv că acesta a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor la ora 12:00.

„Propun să nu examinăm astăzi proiectul privind bugetul, deoarece proiectul a apărut astăzi pe site-ul Ministerului Finanțelor, la ora 12:00. Luni, pe 5 decembrie, am citit despre faptul că este inițiată procedura de pregătire, astăzi la 12:00 au fost anunțate consultări publice. De la ora 12:00 și până la ora 15:00 (când începe ședința Guvernului n. red.) sunt doar trei ore pentru organizarea consultărilor publice. Nu știu cât de suficient este asta. Noi, membrii Guvernului, am primit acest document la ora 13:00 și sunt sigură că niciun coleg nu a reușit să examineze acest document. Potrivit legii, putem examina și ne putem consulta pe baza acestui proiect în decurs de 15 zile. Este proiectul pentru anul viitor, este un document important și noi trebuie să-l discutăm în cadrul Guvernului și cu colegii (…)”, a declarat Irina Vlah.

La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița a afirmat că examinarea proiectului nu poate fi amânată pentru că „altfel nu reușim să se adopte bugetul în două lecturi în Parlament”.

„Într-adevăr avem o situație nu chiar plăcută atunci când avem proiectul gata în ultimul moment. Nu este pentru prima dată când acest lucru se întâmplă în R. Moldova. Nu aș fi vrut să repet practicile vicioase ale guvernelor precedente, dar am negociat până în ultimul moment cu Fondul Monetar Internațional ca să obținem fonduri adiționale pentru creșteri de salarii și aceasta a influențat capacitatea de a veni cu documentul final. Documentele anterioare se află în discuții încă din luna septembrie (…). Sunt de acord, este puțin timp. Noi nu putem amâna mai mult pentru că altfel nu reușim să se adopte bugetul în două lecturi în Parlament. De aceea eu vă rog să examinați documentul și să-l discutăm și dacă sunt subiecte principiale să vorbim cu colegii din Parlament ca să facem amendamente pentru lectura a doua (…)”, a declarat prim-ministra.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi a declarat că, pentru anul 2023, este prognozată o inflație medie de 15,7%.

Conform deputatului PAS Radu Marian, salariul minim brut în sectorul bugetar va crește cu 14% – de la 3.500 la 4.000 lei.

„Toți bugetarii vor beneficia de un spor lunar de 1.300 lei brut. Efortul bugetar în acest sens constituie 3,4 miliarde lei”, a declarat Marian într-o postare pe contul său de Telegram.