Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Aprobat de Guvern: Regulamentul…

DOC Aprobat de Guvern: Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire şi plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie

Foto: REL

Executivul a aprobat miercuri, 5 octombrie, Regulament care reglementează mecanismul de atribuire a categoriilor de vulnerabilitate energetică și mecanismul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

Astfel, Regulamentul stabilește că pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate, solicitantul poate opta pentru una din cele două modalități de înregistrare în Sistemul Informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE): înregistrare individuală pe compensatii.gov.md sau înregistrare asistată pe compensatii.gov.md, prin depunerea unei cereri, completate pe suport de hârtie la registratori.

Subiect 06 11 by Ziarul de Gardă on Scribd

Plafonul eligibil pentru calculul cheltuielilor gospodăriei casnice în scopul stabilirii categoriei de vulnerabilitate energetică este după cum urmează:
a) pentru gazele naturale: 250 m3/lună;
b) pentru energia termică, în cazul în care gospodăria poate regla consumul
individual: 1,5 Gcal/lună;
c) pentru energia electrică: 2500 kWh/lunar dacă energia electrică constituie
sursa principală de încălzire și 250 kWh/lunar dacă energia electrică nu constituie
sursa principală de încălzire.

Potrivit proiectului, în cazul în care consumul lunar la locul de consum este mai mare decât plafonul eligibil, compensația se va acorda până la limita plafonului eligibil (volumul de energie compensat). Volumul de energie consumat supra va fi achitat integral la prețul deplin.

Atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică consumatorilor casnici se va efectua astfel:
a) consumatorilor casnici în cazul cărora raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și
venitul disponibil pentru achitarea energiei
este mai mare sau egal cu 90% li se atribuire categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
b) consumatorilor casnici în cazul cărora raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și
venitul disponibil pentru achitarea energiei este mai mare sau egal cu 35% dar mai mic decât 90% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică ridicată;
c) consumatorilor casnici în cazul cărora raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și
venitul disponibil pentru achitarea energiei este mai mare sau egal cu 20% dar mai mic decât 35% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică medie;
d) consumatorilor casnici în cazul cărora raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și
venitul disponibil pentru achitarea energiei este mai mare sau egal cu 10% dar mai mic decât 20% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică scăzută;
e) consumatorilor casnici în cazul cărora raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și
venitul disponibil pentru achitarea energiei este mai mic de 10% li se atribuie categoria de consumatori non-vulnerabili

La înregistrare, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuiește în locuința indicată în cerere și achită facturile pentru energia consumată la locurile de consum declarate în cererea pentru înregistrarea pe platforma compensații.gov.md.

Solicitanții au dreptul de a se înregistra în SIVE o singură dată pe an și pot modifica datele declarate timp de cel mult 5 zile de la înregistrare.

Totodată, la completarea cererii, solicitantul trebuie să includă în componența gospodăriei casnice numai persoanele care locuiesc acolo cel puțin 8 luni pe an sau cel puțin 4 luni pe durata perioadei reci a anului. O persoană fizică declarată în locuința indicată într-o cerere nu poate fi inclusă într-o altă cerere.

La completarea cererii, solicitantul trebuie să declare veniturile obținute de fiecare membru al gospodăriei casnice, estimate ca venitul mediu lunar pe ultimele 6 luni.

În veniturile declarate se includ toate sursele indiferent de proveniența acestora: salariile, prestațiile de asigurări sociale, dividendele, încasările din activitatea de antreprenoriat, ajutorul social, ajutorul pentru perioada rece a anului și alte surse de venit, mai puțin cele unice ca indemnizaţia unică la naşterea copilului sau ajutorul oferit la deces.

Persoanele care nu dispun de echipament tehnic/acces la internet și/sau nu au abilitățile necesare pentru înregistrare individuală pe www.compensatii.gov.md vor fi asistate la înregistrare în SIVE de către registratori.

Registratori sunt asistenții sociali comunitari și bibliotecarii din raza teritoriului pe care îl deservesc, desemnați de către direcțiile asistență socială și protecție a familiei și direcțiile cultură din subordinea Consiliilor raionale/municipale/Comitetului executiv al UTA Găgăuzia, precum și alte persoane împuternicite prin Ordinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Gospodăriilor casnice, în baza informației declarate și/sau a celei extrase automat de SIVE prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect) din alte sisteme și resurse informaționale de stat, le va fi atribuită categoria de nonvulnerabilitate în cazul prezenței unuia dintre următoarele criterii:
a) membrii gospodăriei casnice dețin cote-părți în 4 sau mai multe imobile cu destinație locativă diferite;
b) membrii gospodăriei casnice dețin cote-părți în bunuri imobile în valoare cadastrală mai mare de 4 milioane de lei cumulativ;
c) solicitantul a cerut să-i fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil.

Tot în ședința de miercuri, 5 octombrie, Guvernul a aprobat Conceptul Sistemului Informațional „Vulnerabilitatea Energetică” (SIVE).

Elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Sistemul Informațional va fi utilizat pentru gestionarea și monitorizarea compensației oferite consumatorilor casnici pentru facturile la energie din perioada cuprinsă între 1 noiembrie – 31 martie 2022.

Platforma online compensatii.gov.md urmează să fie lansată săptămâna viitoare, a precizat ministrul Marcel Spatari.