Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   DOC/ Acordul adițional nr. 2…

DOC Acordul adițional nr. 2 la contractul privind Chișinău Arena: Cheltuieli suplimentare de peste 2,5 milioane de euro

„Chișinău Arena” NU are construite căi de acces spre interior, iar din acest motiv, complexul nu poate fi dat în exploatare

Pentru lucrările de proiectare și construire a Arenei Chișinău ar putea fi alocată o sumă suplimentară de peste 2,5 milioane de euro, bani necesari pentru asigurarea căilor de acces al transportului public și privat.

Suma va trebui rambursată către partenerul privat în termen de 11 ani.

Un proiect ce prevede aprobarea proiectului Acordului adițional nr.2 la contractul de parteneriat public privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național a fost supus consultărilor publice.

„Prin consultări cu instituțiile competente de stat și publice, experți-tehnicieni, factori de decizie din partea Guvernului, Primăriei mun. Chișinău, etc. a fost stabilit conceptul de conectare a Obiectului la rețeaua de drumuri publice naționale și locale. Astfel, pentru asigurarea lansării operaționale a Obiectului și darea acestuia în exploatare, până la lansarea oficială a „Chișinău Arena” necesită a fi efectuată conectarea pe direcția Chișinău-Orhei (drum național R6) prin construirea unui drum de acces care va cuprinde o intrare pentru transport special și de urgență, stație pentru transportul public cu conectarea acesteia prin trotuar destinat pietonilor și persoanelor cu dizabilități către Obiect, pista de decelerare/accelerare, intersecție și drum de acces local cu sens retur paralel cu drumul național R6, iluminat stradal, semnalizare etc. Elaborarea proiectului pentru lucrarea respectivă a fost contractată de către Compania Publică de Implementare. Proiectul elaborat a fost avizat și transmis Partenerului Privat.

În această ordine de idei, Acordul adițional nr.2 are menirea să faciliteze realizarea unor lucrări indispensabile funcționării Obiectului, în primul rând cu privire la căile de acces din direcția drumului național R6, Chișinău-Orhei. Realizarea proiectului hotărârii Guvernului va permite darea în exploatare a Obiectului în concordanță cu legislația națională și funcționalitatea acestuia conform destinației.

Proiectul hotărârii Guvernului impune cheltuieli financiare legate de majorarea contractului de parteneriat public privat pentru proiectare și construirea arenei de 2 506 509,00 euro cu rambursarea graduală către Partenerul Privat într-o perioadă de 11 ani”, este menționat în nota informativă.

Complexul sportiv „Chișinău Arena” urma să fie dat în exploatare în luna octombrie 2019, exact la un an de la începerea lucrărilor. Deși de la data promisă a mai trecut aproape un an, „familiile cu copii” nu-și pot petrece timpul liber în incinta Arenei, așa cum promitea unul dintre inițiatorii și promotorii proiectului, politicianul Andrian Candu. Terenurile de sport din cadrul Arenei nu pot găzdui evenimente, iar complexul nu poate fi dat în exploatare, chiar dacă construcția a fost finalizată, iar echipamentele necesare pentru buna funcționare au fost instalate. 

Inițial, s-a constatat că arena polivalentă nu putea fi dată-n exploatare pentru că nu putea fi conectată la rețelele de alimentare cu gaze, apă și canalizare, existente în zonă, apoi că nu era racordată la rețelele electrice. În mai 2019, printr-un prim acord adițional, statul și-a asumat obligația să achite în plus față de prevederile contractuale inițiale 1,5 milioane de euro pentru ca „Chișinău Arena” să fie conectată la apeduct și canalizare.

Ulterior, au apărut alte probleme care nu au fost luate în calcul la etapa inițierii proiectului, iar acum, pentru a fi rezolvate, e nevoie de investiții suplimentare: arena nu are construite drumuri de acces, iar unele terenuri adiacente complexului sportiv, pe unde urmează să fie făcute căi de acces, sunt în proprietate privată.

Pentru construcția drumurilor către complex și pentru exproprierea proprietarilor de terenuri din imediata apropiere sunt necesare hotărâri de Guvern și voturi în Parlament, care ar urma să majoreze aportul statului în acest proiect „social” cu alte peste 3 milioane de euro. 

Astfel, suma inițială indicată în contractul de parteneriat public-privat pe care statul trebuie să o ramburseze, de 43 de milioane de euro, urmează să crească, în final, cu peste 5 milioane de euro pentru ca proiectul „Chișinău Arena” să poată deveni funcțional.