Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Directorul Energocom: Se lucrează în…

Directorul Energocom: Se lucrează în regim de urgență. Toată lumea e pe alertă

Victor Bînzari, directorul interimar al Energocom, a declarat pentru Ziarul de Gardă că motivul pentru care mai multe localități din R. Moldova au rămas fără curent este faptul că a căzut linia de 400 kV, care leagă și a apărut o diferența față de frecvențele europene.

Atunci când am făcut conexiunea cu ENTSO-E (n.r. Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport) noi am trecut la aceeași frecvență cu partea europeană. Acum cred că a fost o problemă tehnică și a căzut această linie și noi ne-am deconectat. Avem frecvențe diferite acum. Trebuie să fie restabilită această frecvență, ca linia să lucreze mai departe. Se lucrează în regim de urgență. Toată lumea e pe alertă”, a declarat șeful Energocom.

El a mai precizat că achizițiile de energie electrică pentru astăzi au fost făcute în cantități suficiente.

Energocom a procurat pentru ziua de azi și deficiențe erau foarte mici, sub 5 procente. Comercial – era ok, pe partea tehnică este o problemă care trebuie să fie soluționată în scurt timp”, a spus Victor Bînzari.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat că, după bombardamentul Rusiei împotriva sistemului energetic ucrainean din ultima oră, una din liniile electrice care asigură transportul de electricitate pentru țara noastră s-a deconectat în regim automat (descărcarea automată a sarcinii după frecvență). Acest fapt a dus la întreruperi masive de energie electrică în toată țara.

Potrivit lui, aceste linii nu au fost avariate, dar s-au deconectat automat ca și măsură de siguranță. „Moldelectrica lucrează pentru restabilirea conectării la energia electrică”, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

În mai multe raioane, printre care Hîncești, Cimișlia, Cantemir, Orhei, Bălți, Strășeni, Ocnița și Călărași au fost raportate pane de curent. În unele localități curentul nu a revenit după mai mult de jumătate de oră.